Yeni normal süreçte şirketler hangi çalışma modelini tercih edecek?

TORK
4 dakika
Yeni normal süreçte şirketler hangi çalışma modelini tercih edecek?

Koronavirüs sürecinde tünelden çıkmak üzereyiz. Alışveriş merkezleri kapılarını açarken, mağazalar da kepenk açmaya başladı. Bankalar normal mesaiye döndü. Artık “kontrollü sosyal hayat” kavramına alışmaya başladık. Peki, bu yeni normal süreçte şirketler yeni çalışma modeli için nasıl bir yol haritası izleyecek?

Koronavirüs pandemisinde vaka sayısı 4 milyonu geçti. Bu süreçte sağlık ve ekonomi anlamında gerekli tedbirleri alan ülkeler, süreci kontrol altına almış görünüyor. Ancak yine de tehlike geçmiş değil! Yeni bir koronavirüs salgını dalgası her şeyi alt üst edebilir. Bu sebeple özellikle şirketler, çalışanları için azami tedbir uygulamak zorunda kalıyor. Yeni normal sürece adapte olmak yöneticiler, çalışanlar ve müşteriler için kolay olmayacak. Bu sebeple birçok iş kolunda yeni bir çalışma modeli kurgulamak gerekiyor. Yeni süreçte iş sürekliliğini sağlamak için eski çalışma sistemleri güvenli görülmüyor.

Uzaktan çalışma mı esnek çalışma mı? 

Sosyal medyada bir kullanıcı yeni normal süreçte uzaktan çalışma ve esnek çalışma modellerini takipçilerine sordu. Ankete 5 binden fazla takipçi katıldı. Yüzde 60’tan fazlası esnek çalışma modelinden yana oy kullandı. Yani birçok çalışan mekândan bağımsız çalışmak istiyor. Bazen ofiste bazen sahada bazen evde… Yani çalışanlar çalışma ortamı için istedikleri gibi hareket etmekten yana. Özellikle salgının etkisine karşı sağlığını yetersiz gören çalışanlar, koronavirüs tehdidine karşı evden çalışmayı tercih ediyor. Çalışanların büyük bir bölümü de evden çalışma iş modeli ile daha verimli olduklarını düşünüyor.

Şirketlerin yeni çalışma modeli tercihleri

Farklı ölçeklerdeki şirketler, yeni normal sürece hızla entegre oluyor. Birçok şirket, teknolojiyle bağlantılı olarak yeni iş modeli ve yeni yöntemler benimsiyor. Bu çerçevede özellikle büyük şirketler uzaktan çalışma modelini tercih ediyor. Evden çalışma, doğal olarak iş alışkanlıklarını da değiştiriyor. Çalışma hayatının yeni dönemde nasıl şekilleneceği ile ilgili değerlendirmeler yapan şirketler, personelin uzaktan verimli ve güven içinde çalışabilmesine olanak tanımaya çalışıyor.

Bu çerçevede video konferans uygulamalarına yönelen şirketler, bu uygulamalar üzerinde toplantı yapıyor, anlaşmalar yapıyor, online etkinliklere katılıyor. Şirketler, teknolojik uygulamalar sayesinde yeni normal süreçte müşterileri ve personeli ile daha yakın ve etkileşimli ilişkiler kurabiliyor. Böylece çalışanları için de sağlıklı ve ekonomik koşullar sağlanmış oluyor.

TORK ile şirketinizin iş süreçlerini mekandan bağımsız bir şekilde rahatlıkta yönetebilirsiniz. İşletmeler Kovid-19'a karşı mekandan bağımsız çalışma yöntemlerini hızlıca hayatlarına almaya başladı. Yeni normal düzende işletmenizin geride kalmaması için değişen düzene hızlıca adapte olması gerekiyor.

Sağlıklı günler dileriz.