Uzaktan Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Nihan Yılmaz - İçerik Uzmanı
4 dakika
Uzaktan Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Dünyada tercih edilen bir iş modeli olan uzaktan çalışma kavramı, pandemi ile birlikte artık küresel bir statü kazandı. COVID-19 nedeniyle ofis çalışmalarına ara veren şirketler, iş yerindeki personellerinin sağlığını gözetmek için evden çalışma yöntemini uygulamaya devam ediyor. Mart-Haziran ayları içerisinde sistemin artılarını ve eksilerini yakından tecrübe etme imkanı bulduğumuz bu dönemde gelin uzaktan çalışmanın avantajlarını ve dezavantajlarını birlikte inceleyelim.

Uzaktan çalışmanın avantajları nelerdir?

  • Zamanlama: Özellikle büyükşehirlerde iş yerine ulaşım eve dönüş gibi çok vakit alan süreçlerin ortadan kalkması, personel açısından pozitif yönde bir etki yarattı. Erken saatlerde uyanarak yollara düşmek zorunda kalmayan çalışanlar, uykularını çok daha iyi aldıkları için kendilerini daha dinç ve mutlu hissetti. Kendi belirledikleri saat aralığında çalışan uzmanlar daha üretken oldu.
  • Maliyet Avantajı: Daha çok şirketlere hitap eden bu maliyet konusu, servis ve yemekhane masrafları ile şirket genel giderlerine pozitif açıdan etki etti. Servis ve yemekhane giderleri azalan işletmeler, buradaki operasyonel iş yükünden de kurtulmuş oldu. Kapalı alanda uzun saatler geçiren çalışanlara stres yönetimi gibi eğitimler vermek durumunda kalmayan işletmeler, şirket içi eğitimlerden de bir tasarruf etmiş oldu.
  • Teknolojik ile Gelen Verimlilik: Şirketi yönetmek için uygun altyapıya sahip olan firmalar özellikle bu dönemde teknolojinin faydalarını sıklıkla görmeye başladı. Çalışma düzenine uzaktan devam etmede problem yaşamayan firmalar, hem iş hem özel zaman noktasında doğru bir denge kurdukları için ister istemez işletme genelinde verimlilik artışı sağlandı.

Uzaktan çalışmanın dezavantajları nelerdir?

Her durumda olduğu gibi, uzaktan çalışmanın dezavantajları da bulunuyor. Uzaktan çalışmanın olumsuz yönleri, uzun süre şirketten ayrı kalan personel başta olmak üzere tüm sistemi etkileyebiliyor.

  • Çalışma saatlerinin standartlardan dışına çıkmış olması, zaman yönetimi konusunda eksiklikleri olan personelde negatif etkilere sebep oldu. Şirkette iken birkaç saatini alacak bir işi tüm güne yayan çalışanda bunalmalar ve dikkat eksikliği gözlemlendi.
  • Online süren toplantılar ve bilgisayarın yardımı ile birçok görevin uzaktan yürütülmesi her ne kadar şirket adına iyi bir gelişme olsa da mola veremeyen ve uzun süre aynı pozisyonda oturan çalışanlarda fizyolojik açıdan olumsuz etkilere yol açıyor.
  • Yüz yüze yapılan görüşmelerin elbette ki şirket içerisindeki iletişimde katkısı büyük. Fakat Zoom gibi görüntülü toplantılar için donanımı bulunmayan şirketler iletişim problemleri yaşıyor. E-mail ve telefon görüşmeleri normal çalışma hayatının içinde olsa da haftalık veya aylık rapor sunumlarının bir buluşma şeklinde gerçekleşerek analiz edilmemesi alışıldık düzene ters düşüyor.

Sağlıkla kalın.