Pandemi sürecinde KOBİ’leri ayakta tutacak adımlar!

TORK
6 dakika
Pandemi sürecinde KOBİ’leri ayakta tutacak adımlar!

Koronavirüs pandemisi sebebiyle küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) birçoğu büyük bir darboğaza girdi. Pazarlama engelleri ile karşılaşan KOBİ’ler, pandemi sürecinde kısa ve orta vadeli çözümler arıyor. Yeni normal süreçte KOBİ’leri ayakta tutacak bazı adımlar, pandemi tehlikesini bertaraf edebilir.

Koronavirüs, dünyada ve Türkiye’de alışkanlıkları değiştirmeye devam ediyor. Uzmanlar, ekonomiyi derinden etkileyen salgının ekonomik etkilerini en yakından hisseden işletmeler olan KOBİ’lerin gelirlerini artıracak önerilerde bulunuyor. Peki, ekonominin lokomotifi niteliğindeki KOBİ’ler bu kritik dönemde hangi adımları atabilir? Salgın sürecinde KOBİ’ler gelirlerini nasıl artırabilir? İşte cevapları…

  • Finansal durumu analizi

Koronavirüs salgınına herkes hazırlıksız yakalandı. Kriz senaryoları olan ya da olmayan işletmeler bile ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldı. Tüm sektörleri derinden etkileyen pandemi, KOBİ'ler için fırsat barındırıyor. Bu süreçte KOBİ’lerin mevcut finansal durumlarını analiz etme şansı var! Bu çerçevede KOBİ’ler gelirlerini artıracak çözümler bulabilir. Mevcut finansal durumun analizi, işletmenin geleceği hakkında sağlıklı kararlar almayı da sağlayabilir.

  • Müşterilere odaklanma

Pandemi sadece KOBİ'leri değil müşterileri de olumsuz etkiliyor. Bu süreçte müşterilerin beklentileri ve ihtiyaçları değişiyor. Bu sebeple KOBİ’ler mevcut müşterilerinin yeni beklentilerine ve yeni ihtiyaçlarına odaklanabilir. Böylece KOBİ’ler cirolarına katkı sağlayabilir. Ayrıca, mevcut müşterilerinin bütçelerine hitap edecek kampanyalar, indirimler ve fırsatlar sunabilir. KOBİ’ler, bu zorlu dönemde müşterilerinin yanında olarak marka bağımlılığına katkı sağlayabilir.

  • E-posta ile rekabet

KOBİ’ler, pandemi sürecinde kişiye özel e-posta gönderimleri ile sektördeki rakipleri için bir adım öne çıkabilir. Böylece daha fazla geri dönüş alma olanağı sağlanabilir. Web sayfalarında tüketicilerin tercih ettiği kategoriler ve ürünler baz alınarak kişiye özel e-postalar gönderilebilir.

  • Pazarlama bütçesi

KOBİ’ler, pandemi gibi kriz süreçlerinde pazarlama bütçelerini kısmayı düşünür. Ancak bu durum gelir kayıplarına yol açabilir. Aksine kriz süreçlerinde müşterilerle iletişimi artırmak, yeni müşterilere ulaşmaya çalışmak, mevcut müşterileri korumak ve potansiyel müşterileri kazanmak için yeni pazarlama stratejileri geliştirmek gerekir. Bu sebeple dijital pazarlama ve PR çalışmalarına bütçe ayırmak mantıklı bir tercih olacaktır.

  • Dijital olanaklar

Dünyada ve Türkiye’de internet ve sosyal medya kullanıcısı sayıları giderek artıyor. Özellikle evlerinde karantinada olan insanlar, internette ve sosyal medyada daha fazla vakit geçiriyor. Bu KOBİ’ler için bir fırsat olabilir. Dijital dünyaya bütçe ayırarak ve dijital olanakların sınırlarını zorlayarak yeni bir pazarlama stratejisi geliştirilebilir. Dijital reklamlara ayrılacak küçük bütçelerle hedef kitleye daha hızlı ulaşılabilir.  Böylece ekonomik açıdan tasarruf sağlanabilir.

  • Personel memnuniyeti

Pandemi, işletmeleri olduğu kadar personeli de etkiledi. Daha fazla gelir için daha fazla çalıştırılan personelin memnuniyeti de önem arz ediyor. Bu sebeple personeli memnun edecek uygulamalara ağırlık verilmeli. Yöneticiler personelle daha fazla iletişim kurmalı, motivasyonlarını her daim yüksek tutmalıdırlar.

  • Sektörel işbirlikleri

Salgın döneminde işletmeler sektördeki diğer işletmelerde daha fazla işbirliğine ihtiyaç duyar. Bu sebeple müşterilere ve farklı sektörlerden müşteri adaylarına ulaşmayı sağlayacak işbirliklerine açık olmak gerekir. Farklı sektörlerden KOBİ'lerle yapılacak işbirlikleri işletmeye gelir sağlayabildiği gibi müşteri iletişimini sürdürmeye de yardımcı olur.

TORK ile şirketinizin iş süreçlerini mekandan bağımsız bir şekilde rahatlıkta yönetebilirsiniz. İşletmeler Kovid-19'a karşı mekandan bağımsız çalışma yöntemlerini hızlıca hayatlarına almaya başladı. Yeni normal düzende işletmenizin geride kalmaması için değişen düzene hızlıca adapte olması gerekiyor.

Sağlıklı günler dileriz.