Mikro İşletmelere İlave İstihdamda Ucuz Kredi Desteği

TORK
5 dakika
Mikro İşletmelere İlave İstihdamda Ucuz Kredi Desteği

Mikro işletmelere ilave istihdamda ucuz kredi desteği 1 Temmuz Perşembe günü başlıyor. Destekten 714 bin işletmenin faydalanması bekleniyor. Destek kapsamında toplamda 10 milyar liralık finansman söz konusu olacak.

Cumhurbaşkanlığı tarafından mayıs ayından açıklanan Mini Ekonomi Paketi’nde mikro işletmelerde ilave istihdama ucuz kredi desteği verileceği açıklanmıştı. Uygulama, 1 Temmuz 2021 Perşembe günü başlıyor. Destek kapsamına 50’nin altında işçi çalıştıran işletmeler giriyor.

Ucuz Kredi Desteği Paketi Neleri İçeriyor?

İlave istihdam açan mikro işletmelere ucuz kredi desteğinin detayları şöyle;

  • Ucuz kredi desteğinden toplam 714 bin işletme faydalanabilecek.
  • Destek kapsamında ilk etapta 3,8 milyar lira finansman sağlanacak.
  • Toplamda 10 milyar liralık finansman desteği sağlanmış olacak.
  • Destek kapsamında faizden indirilecek tutarın 1,6 milyar lira olması bekleniyor.
  • Yeni 5 kişilik istihdam oluşturarak ucuz destek kredisi kullanan bir işletmenin 100 bin liralık faizinden 80 bin 86 lira prim düşülecek.
  • Buna göre mikro işletmeler 20 bin liranın altında bir faiz ödemiş olacak.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) prim, idari para cezası, gecikme cezası borçlarını tecil ettiren, yapılandıran ve taksitlendiren işverenler de bu destekten faydalanabilecek.

Yüz Bin Kişilik İstihdam Hedefleniyor

Ucuz kredi desteği sayesinde ilave istihdam oluşturan mikro işletmelerde, 100 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor. Ucuz krediden faydalanabilmek işletmede son 12 aylık dönemdeki işçi sayısına ek olarak 1 Temmuz 2021 - 30 Haziran 2022 tarihleri arasındaki 1 yıllık süreçte yeni işçi istihdam edilmesi gerekiyor. Ayrıca, mart ayında en az 20 gün ücretsiz izinde olan işçiyi normal çalışma sistemine geçirmek gerekiyor.

İlave İstihdama Destek Kredisi Paketi

Mini Ekonomi Paketi: Paket, 25 Mayıs 2021 tarihli ve 31491 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Pakete göre küçük ölçekli firmalara istihdam sağlamaları şartıyla Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kredi sağlanması uygulaması başlatıldı. Paket, mikro ve küçük ölçekli işletmelerin likidite sıkıntısını karşılamayı amaçlıyor. Ayrıca, istihdamın desteklenmesi hedefleniyor.

Sigorta primlerinden düşülecek: Kapsama giren işletmelerin ilave istihdam ettikleri sigortalılar için ödemeleri gereken sigorta primlerinin Hazine destekli kefalet sağlanan ve kamunun doğrudan veya dolaylı olarak hakim sermayedar olduğu bankalardan 30.06.2022 tarihine kadar kullanacakları kredilerde kredi faiz veya kâr payı bakiyesinden düşülmesine olanak sağlanacak.

Elli altında sigortalı: İşyerinin 5510 sayılı Kanun kapsamında tescil edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na 2021 yılı Mart ayına/dönemine ilişkin bildirilen MUHSGK’daki sigortalı sayısı 50’nin altında olan özel sektör işyeri olması gerekmektedir. İşyerince 01.07.2021 ile 30.06.2022 tarihleri arasında 5510 sayılı Kanun’un 4/1-(a) bendi kapsamında işe alınan sigortalılarının işe girdikleri aydan önceki üç aylık sürede toplam on günden fazla 5510 sayılı Kanun’un 4/1-(a) ve 4/1-(c) bendi kapsamında sigortalı bildirilmemiş olmaları gerekmektedir.

Sigorta primleri: Sigortalının iş alındığı işyerinden bir önceki takvim yılında bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki veya MUHSGK’lardaki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olması gereklidir. 12 ay süreyle bu sigortalılar için primlerin yasal süresi içinde ödenmesi gereklidir. Bu kapsama giren işyerleri ilave olarak işe aldığı en fazla beş sigortalı için bu destekten yararlanabilecektir.