KOSGEB Başkanından KOBİ'lere “koronavirüs sonrası” ipuçları: Dijitalleşin!

TORK
5 dakika
KOSGEB Başkanından KOBİ'lere “koronavirüs sonrası” ipuçları: Dijitalleşin!

Şirketler koronavirüs sonrası senaryoları dikkatle izliyor. Kovid-19 sonrası dönemde KOBİ’leri neler bekliyor? Koronavirüsün ardından “yeni normal” süreçte neler olacak? Bu ve benzeri sorular her geçen gün artıyor. KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, KOBİ’lerin Kovid-19 sonrası için neler yapabileceklerine dair bazı ipuçları verdi. Uzkurt, dijitalleşmenin önemine dikkat çekerek, yeni normal dönemde işbirliklerine işaret etti. İşte Uzkurt’un KOBİ’ler için pandemi sonrası ipuçları…

Türkiye, koronavirüsle mücadelede sağlık sistemi ile göz dolduruyor. Salgında tünelin ucu görünürken, tünelden çıkışta KOBİ’leri birçok sürpriz bekliyor. Pandemi sonrası için senaryolar her geçen gün farklılaşıyor. Bu durum özellikler KOBİ’leri endişelendiriyor. Yeni normal döneme ilişkin açıklamalar yapan KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, dünya ekonomisindeki resesyon beklentisine dikkat çekti. Bu ekonomik tabloda ayakta kalmak isteyen KOBİ'ler için şu önerilerde bulundu;

“Dijitalleşme ve e-ticaret çok önemli”

  • Gıda, sağlık ekipmanları, temizlik ve hijyen ekipmanlarının üretimi ve sağlık hizmetleri bu süreçten güçlenerek çıkacak.
  • E-ticaret ve lojistik firmaları daha avantajlı bir durumda. Bu durum dijitalleşmenin ve e-ticaretin önemini bir daha gösterdi. E-ticarette yeni bir stratejik yol haritası hazırlanması kaçınılmazdır.
  • Sermaye, yeni yatırımlar ve yeni pazarlar arayacak. Bu anlamda Türkiye büyük bir avantaja sahip.
  • Kriz sonrası için hazırlıklı olmak gerekiyor. Önemli fırsatlarla çıkacak. Düşük maliyetli ve uzun vadeli finansman fırsatları takip edilmeli.
  • Firmalar kendi sektörlerinde dijital pazarlarda oluşan yeni fırsatları iyi okumalı ve verileri iyi analiz etmeli.
  • KOBİ'ler mümkün olduğunca birlikte hareket etmeli; işbirliği projelerine önem vermelidir. İşbirliği kaynak tasarrufu ve risklerin paylaşılması açısından kaçınılmazdır.

KOSGEB destekleri

  • KOSGEB, KOBİ'lerin kendi aralarında ve büyük işletmelerle yapacakları işbirliklerini 10 milyon lira üst limitli İş Birliği Destek Programım kapsamında destekliyor.
  • KOSGEB destekli kredi borçları 3 ay ertelendi. 136 bin KOBİ'nin toplam 713 milyon liralık borcu ötelendi.
  • Proje bazlı KOSGEB desteklerinden faydalanan ve ilgili desteğin geri ödemeli kısmı için işletmenin ödemesi gereken vadesi gelmiş alacaklar üç ay ertelendi.
  • 11 Mart itibariyle işletmelerin devam eden projelerine 4 ay ek süre verildi.
  • KOBİ Teknoyatırım Destek Programı kapsamında; maske, solunum cihazı, dezenfektan, koruyucu elbise, gözlük ve eldiven gibi ürünlerin yerli üretimine 6 milyon liraya kadar üretim desteği veriliyor. Bu miktarın 4.2 milyon lirası geri ödemesiz olarak sağlanıyor.

TORK ile şirketinizin iş süreçlerini mekandan bağımsız bir şekilde rahatlıkta yönetebilirsiniz. İşletmeler Kovid-19'a karşı mekandan bağımsız çalışma yöntemlerini hızlıca hayatlarına almaya başladı. Yeni normal düzende işletmenizin geride kalmaması için değişen düzene hızlıca adapte olması gerekiyor.

Sağlıklı günler dileriz.