Koronavirüs sonrası dünyayı neler bekliyor?

TORK
6 dakika
Koronavirüs sonrası dünyayı neler bekliyor?

Koronavirüs (Kovid-19) pandemisi hem sosyal hem de ekonomik hayatta etkisini sürdürüyor. Peki, hayatımızı neredeyse tamamen değiştiren virüsün etkileri ne kadar sürecek? Koronavirüs sonrası neler olacak? Pandemi sonrası dünya ile ilgili bazı öngörüler var. Bunların bir kısmı “abartılı” olarak değerlendirilse de bir kısmının gerçekleşeceğinden kimsenin şüphesi yok! İşte Kovid-19 sonrası dünyaya ilişkin bazı öngörüler…

En kötü senaryolar ekonomi ile ilgili

Kovid-19 salgınının geçici olması herkesin umudu; ancak salgından korunmak üzere alınan tedbirler kalıcı etkilere yol açabilir. Sokağa çıkma yasaklarından işyerlerinin kapatılmasına kadar birçok önlem, ekonomik verileri aşağı çekiyor. Ayrıca, tedarik zincirlerinde problemler ortaya çıkıyor. Toplumsal yaşamın azımsanamayacak bir hızla yavaşlaması da cabası…

Kovid-19 sebebiyle yaşanan değişimlerin ne kadarı kalıcı olacak ne kadarı eski haline dönecek kestirmek oldukça zor! Ancak bilinen bir gerçek var ki salgın sonrası “yeni bir normal” ile karşılaşacağız. Her durumda değişikliklere hazırlıklı olmak zorundayız. Pandemi yüzünden vefat edenler dışında en kötü senaryo ekonomi ile ilgili. Toplumsal kırılmalara yol açacak ekonomik krizler, birçok ülkede tamamen çöküşe yol açabilir. Uzmanlar, bundan kaçamayacak -gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere- birçok ülke olduğunu belirtiyor.

Peki, ekonomik anlamda Kovid-19’dan nasıl bir ders çıkarmalıyız?

  • Her şeyden önce uzun tedarik zincirlerine bel bağlamak mantıklı görünmüyor.
  • Mekandan bağımsız ya da uzaktan çalışma modelini mevcut iş modellerine uydurmak en temel dersler arasında.
  • Atıl kapasiteyi iyi kullanmak, yeni nesil teknolojilere vakıf insanlara ve teknolojik ekipmanlara yatırım yapmamız lazım.
  • Bilgiye her an her yerden erişim imkanı olması gerekiyor.

Mekandan bağımsız çalışma kanıksanacak!

Pandeminin yol açacağı önemli bir değişim de “uzaktan çalışma modeli” olacak. Pandemi, birçok çalışanın her gün ev ile iş arasında birkaç saatini feda etmesine gerek olmadığını ortaya koydu. Özellikle dijital veya online sistemlerle yapılabilecek işlerin emek gücü için mekandan bağımsız yani uzaktan çalışma olanakları mesai kavramını değiştirecek gibi görünüyor. Personelin yol, yemek ve fiziki mekan kullanımı masraflarından kurtulmak isteyen firmalar, uzaktan çalışma modeline yönelecek. Pandemi, ayrıca iş yerlerindeki afet senaryolarını mekandan bağımsız çalışamaya yönelik güncellemeye yol açacak. Yani mekandan bağımsız çalışma her sektörde kanıksanacak!

Robotlar hastalanmıyor!

Pandemi, dijitalleşmenin önemini de ortaya koydu. Çünkü bilgisayarlar ve insansı robotlar hastalanmıyor! Bundan ders çıkaran firmalar, dijitalleşmeye daha fazla önem verecek. Dijitalleşme, her sektörü etkisi altına alacak ve hemen her işletme yeni teknolojilere uyum sağlamak zorunluluğu hissedecek. Şirketler, insan emeği yerine otomasyon sistemlere ve yapay zeka ile çalışan insansı robotlara daha fazla yatırım yapacak. Bu durum istihdam sorunları ortaya çıkabilir ve teknolojik işsizlik tahminlerden çok daha erken başlayabilir.

Değişimden kaçış yok!

Koronavirüs toplumsal hayata bakışımızı tamamen değiştiriyor. Ekonomi çevreleri de bu değişime ayak uydurmak zorunda! Yani değişimden kaçış yok! Eski yöntemlerle yeni sonuçlar beklemek nasıl imkansızsa değişime direnmek de imkansız hale gelecek gibi görünüyor.

Tüm bu gelecekle ilgili yapılan tahminler, veri analizleri ve senaryolar, şu anda yaşadığımız sosyal, ekonomik ve toplumsal gerçekliği değiştirmiyor. Gelecekte neler olacağını hep birlikte göreceğiz; ancak firmaların her türlü kötü senaryoya göre gardını alması gerekliliğini göz ardı etmemek gerekiyor!

TORK ile şirketinizin iş süreçlerini mekandan bağımsız bir şekilde rahatlıkta yönetebilirsiniz. İşletmeler Kovid-19'a karşı mekandan bağımsız çalışma yöntemlerini hızlıca hayatlarına almaya başladı. Yeni normal düzende işletmenizin geride kalmaması için değişen düzene hızlıca adapte olması gerekiyor.

Sağlıklı günler dileriz.