KOBİ'ler için Destek Kredisi Süreçleri

Nihan Yılmaz - İçerik Uzmanı
6 dakika
KOBİ'ler için Destek Kredisi Süreçleri

KOBİ’ler destek kredisi ile adeta nefes aldı. Bu sebeple nefes kredisi adı verilen destek kredileri için bankalara başvuru yapılabiliyor. Bu çerçevede 6 ay geri ödemesiz destek kredisi alınabiliyor. Bununla birlikte farklı miktarlarda destek kredisi için 36 ay vadeli seçenekler de KOBİ’lerin takdirine bırakılmış durumda. Ayrıca, KOSGEB desteği de bulunuyor. Pandemi sonrası süreçte KOBİ destek kredileri ile ilgili bazı detaylar var!

KOBİ’lere nefes aldıran destek kredisi

KOBİ’ler ekonominin can damarıdır. Üretim ve ticaretin temelidir. Ekonominin lokomotifidir. Pandemi sürecinde ekonomik açıdan epey zorlanmaya başlayan KOBİ’ler için destek paketleri açıklandı. Amaç, KOBİ’lere uygun geri ödeme koşullarında bir işletme sermayesi sağlamak. KOBİ’lere finansal açıdan nefes aldırdığı için nefes kredisi olarak anılıyor. Bir KOBİ iseniz KOBİ destek kredisi başvurusu yapmaya adaysınız demektir. Öncelikle şunu belirtelim; KOBİ kredisi “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketi kapsamında veriliyor. Başvurular, ilgili bankanın internet sitelerindeki KOBİ kredileri alanından yapılabiliyor.

KOBİ’lere ne kadar kredi veriliyor?

KOBİ kredisi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından veriliyor. KOBİ finansman desteği için ihracat yapan ya da üretim sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lere öncelik tanınıyor. Mikro ve küçük ölçekli KOBİ’lere yönelik krediler, yıllık cirosu 25 milyon liranın altında olan KOBİ’lere sağlanıyor. İhracat yapan ya da imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler azami 1 milyon liralık destek kredisi veriliyor. Diğer sektörlerdeki KOBİ’lere de azami 500 Bin liraya kadar kredi desteği sağlanıyor. KOBİ kredisi 6 ay anapara ödemesiz olarak veriliyor. Toplam 36 ay vadeli, aylık eşit taksitli olarak işletme kredisi kullandırma yapılabilir. Faiz oranları ise aylık %1,54, yıllık %18,48 olarak belirlendi.

KOBİ kredi desteği veren bankalar

KOBİ kredi desteği paketi, kamu ve özel bankalar tarafından sağlanıyor. KOBİ desteği veren bankalar şunlar; Ziraat Bankası, Ziraat Katılım, Halk Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Garanti Bankası, Yapı Kredi, Denizbank, QNB Finansbank, TEB Bankası, Alternatif Bank ve Al Baraka Türk.

KOBİ’lere KOSGEB desteği

KOBİ’lere bir de KOSGEB desteği sağlanıyor. Bu destek, KOBİ’lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılmasına yönelik olarak veriliyor. KOBİ’lerin uygun koşullarda kredi kullanabilmelerini hedefleyen KOSGEB kredisi, yukarıda sayılan bankalardan kredi kullanan KOBİ’lere sağlanıyor. Buna göre bankalardan alınan kredilerin faizlerinin ve kâr paylarının tamamı ya da bir kısmı KOSGEB tarafından karşılanıyor. Destek kapsamında işletme kredisi ile birlikte makine teçhizat kredisi de sağlanabiliyor.

KOSGEB başvuru için neler yapılmalı?

KOBİ’ler için önemli desteklerden biri olan KOSGEB desteği için başvuru KOSGEB kanallarından yapılıyor. KOSGEB başvuru için KOBİ’nin KOSGEB Veri Tabanı’nda kayıtlı ve aktif olması gerekiyor. KOBİ Bilgi Beyannamesi’nin güncel olması şartı aranıyor. KOSGEB desteklerinden yasaklı olmayan ve protokolde tanımlanan işletme türlerine giren işletmeler veya KOBİ’ler KOSGEB desteği alabiliyor.

KOSGEB desteği şartları

KOSGEB desteği ile ilgili şu bilgiler KOBİ’lerin en çok aradığı bilgiler;

  • KOSGEB KOBİ desteği girişimci işletmeler ile stratejik ve öncelikli sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere verilecek.
  • Girişimci işletme desteği azami 50 bin TL olacak. Genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını girişimciler için 70 bin liraya kadar destek sağlanabilecek.
  • Stratejik ve öncelikli sektörlerdeki işletmeler için de azami kredi miktarı 500 bin TL olacak.
  • KOSGEB desteğinde azami kefalet oranı yüzde 80 olacak.

Sağlıklı günler.