İş Yazılımları ile KOBİ’ler Kabuk Değiştiriyor!

Nihan Yılmaz - İçerik Uzmanı
5 dakika
İş Yazılımları ile KOBİ’ler Kabuk Değiştiriyor!

Covid-19 pandemisi KOBİ’ler için bazı olumsuzluklara yol açsa da hiç şüphesiz yeni fırsatlar da doğurmaya başladı. Teknoloji yatırımlarına ağırlık veren KOBİ’ler, dijitalleşme adımları ile yeni sulara yelken açıyor. Dijitalleşme süreçlerini tamamlayan KOBİ’lerin bugünkü gündemine baktığımızda risk yönetimi, nakit akışı ve karlılık gibi konuların daha ön plana çıktığını görüyoruz. Dijitalleşmenin getirisiyle birlikte iş yazılımları, bu tip gündem maddelerini yönetme noktasında işletmelerin elini epey kolaylaştırıyor. İş yazılımları ile dijitalleşme fırsatlarını maksimize eden KOBİ’ler bu süreci nasıl değerlendirebilir? Yakından inceleyelim.

KOBİ’ler ve Dijitalleşme

Ekonominin lokomotifi KOBİ’ler, pandemi sürecinde satış ve pazarlama hedeflerinde sorunlar yaşadı. Yeni normal dönemde de bu sorunları aşmaya çalışan KOBİ’ler, zorunlu olarak dijitalleşmeye yöneldi. İmalat sanayisindeki KOBİ’ler, dijitalleşme adımları sonrası finansal riskleri yönetmeye odaklandı. Dijital fırsatları en üst düzeyde kullanmaya çalışan KOBİ’lerin iş süreçleri, pandemi ve yeni normal döneme göre yeniden şekilleniyor.

Üretim dünyasında önemli bir yeri olan KOBİ’ler, Covid-19 kısıtlamalarının uygulandığı dönem boyunca dijital sistemler, otomasyon ve iş yazılımları teknolojileri üzerine yoğunlaştı. Kriz dönemleri önlemleri için sigorta seçenekleri, entegre iş yazılımları, e-ticaret alternatifleri, e-ihracat imkanları, pratik robotik sistemler, elektronik ve otomasyon sistemleri, nano teknoloji ürünü sistemler ve telekomünikasyon gibi başlıklar, KOBİ’lerin dijitalleşme eğiliminde en çok aradıkları ve ihtiyaç duydukları konular oldu. Bu durum KOBİ’lerin giderek dijitalleştiğini ortaya koyuyor.

KOBİ’ler Kabuk Değiştiriyor

Dijitalleşme sürecine kısa sürede adapte olan ya da pandemi öncesi dijitalleşmeyi tamamlayan firmalar bu süreçte daha avantajlı oldu. Uzmanlar, pandemi sonrası gelişen durumun KOBİ’ler için dijitalleşmeyi zorunlu kıldığını belirterek, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin büyük bir kabuk değiştirme sürecine girdiğine işaret ediyor. Otomasyona ve dijitalleşmeye yönelişin dijital fabrika sistemlerine geçişi hızlandırdığına işaret eden uzmanlar, maliyet avantajı ve verimlilik sebebiyle dijitalleşmenin KOBİ’lerin gündeminde daha fazla yer alacağını kaydediyor.

Dijitalleşme ve Risk Yönetimi

İş süreçlerinde dijitalleşmeyi tamamlayan KOBİ’ler risk yönetimine odaklanıyor. Finansal riskleri yönetmek için dijitalleşme fırsatlarını kullanmaya çalışan KOBİ’ler, böylece gelecek risklere karşı önlem alıyor. Aynı zamanda ulusal ve uluslararası rekabette bir adım önde yer almaya çalışıyor. Sistemlerini risk yönetimi unsurlarına göre yenileyen firmalar, yeni fırsatlar da elde edebiliyor. Risk anlayışının değiştiği ve çeşitlendiği ekonomi dünyasında risk yönetiminin bir parçası olan sigorta kültürü de ekosistemde daha fazla yer tutuyor.

Dijitalleşme Ve Risk Yönetiminde İş Yazılımlarının Önemi

Dijitalleşme ve risk yönetiminde KOBİ’lerin en büyük yardımcısı iş yazılımları oldu. Pandemi sürecinde teknolojiye daha fazla yatırım yapan firmalar, zorunlu dijitalleşmeye iş yazılımları sayesinde daha hızlı entegre oldu. Başta gelir/gider takibi, nakit akışı, e-Fatura, stok yönetimi, iş takibi, teklif ve siparişe kadar uzanan birçok iş süreci için firmaların sistemlerine entegre olabilen iş yazılımları hem dijitalleşme hem de risk yönetimi için KOBİ’leri avantajlı bir konuma getirdi. Uzmanlar, dijitalleşmenin en önemli getirisi olan iş yazılımları ile işletmelerin özellikle risk yönetimi noktasında daha verimli ve efektif çalışabileceğine işaret ediyor.

Sağlıklı günler.