Google Adwords Nedir? Nasıl Kullanılır?

Mertcan Kurt - İçerik Uzmanı
6 dakika
Google Adwords Nedir? Nasıl Kullanılır?

Son yirmi yıla adını veren teknoloji, reklamcılık sektörü bakımından devrim niteliğinde gelişmelere ve imkanlara yol açtı. İnternet üzerinden alışverişin öneminin artmasıyla birlikte firmalar, müşterilerin kendilerini tercih etmeleri için bir yarış başlattı. Bu yarışta da müşterinin zamandan kazanması için ilk arama sonuçlarında çıkması büyük önem kazanıyor.
Ürün tanıtımı için sosyal medya kanallarını kullanan firmalar, en büyük arama motoru Google’da da lider konuma ulaşabilmek adına Google AdWords'a yönelmiş durumda.
Geleneksel reklamcılıktan daha etkili halen gelen dijital kanallar, işletmelerin potansiyel müşterilere daha hızlı ulaşmaları için sistemlerine yeni özelliklerini eklemeye devam ediyor.

Adwords'ün yaygın bir mecra haline gelmesi ile Google'da ister istemez AdWords nasıl kullanılır ve faydaları nelerdir soruları daha sık aratılmaya başladı. Gelin bu konunun detaylarıyla birlikte göz atalım.

Google AdWords Nedir?

Herhangi bir ürün ya da hizmete ihtiyaç duyan kullanıcıya, Google üzerinden aradıkları ürünü bulabilmeleri için önderlik eden Google AdWords aynı zamanda müşteri portföyünü geliştirme ve işletmeleri büyütme gibi destekler de veriyor. Kurumsallık ilkesi ile hareket eden firmalar, web sitesi oluşturma gibi adımlarından sonra, aramalarda nasıl ilk sayfaya ulaşabilecekleri kaygısına düşüyor. Belirledikleri bütçe karşılığında da Google AdWords, müşterileri web sitesine yönlendirerek telefon görüşmesi imkânı da sunuyor. Ek kanallara ihtiyaç duymadan, direkt görüşme yapma olanağına sahip olan müşteri zamandan kazandığı için, o işletme tercih sebebi haline geliyor.

Artık her bilginin yer aldığı Google’da lokasyon özelliği de bulunuyor. Örneğin, bir kullanıcı bir restoran veya kafe aradığında, Google her iki tarafın kayıtlı konum servisi bilgilerine ulaşarak kullanıcıya sunuyor. Yol adresine ihtiyaç duyması durumunda ise bir GPS cihazı gibi onu yönlendiriyor. Reklam verme özelliği ile hedef kitle bir ürün veya hizmeti aradığında, ilk olarak reklam veren işletmenin web sitesine ulaştırıyor.

Elbette, Google üzerinde yer alan reklamlar yalnızca yazı tabanlı veya konum belirtme üzerine kurulu değil. Arama ağı bağlantılarının haricinde, görüntülü veya video reklamları da bulunuyor. Ürününüz bir uygulama ise, reklam modelleri arasında uygulama reklamları da yer alıyor. Google’ın ve Google AdWords’ün bu reklam çeşitleri üzerinde birbirinden farklı algoritmaları var.

  1. Arama Ağı Reklamları: AdWords aracılığı ile reklam vermek istediğinizde, sistem sizden anahtar kelimeler talep ediyor. Sunduğunuz ürün ile doğru bağlantı kurarak tercih ettiğiniz bu kelimeler, kullanıcı tarafından aratıldığında en üst sırada reklamınız görüntüleniyor.
  2. Görüntülü Reklamlar: Bir ürünü internet üzerinden de pazarlayabilmenin en iyi yollarından bir tanesi ürün görselinin kullanıcıya sunulmasıdır. Google uygulamalarının herhangi birinde (Play Store, gmail gibi) doğru hedef kitlesi seçilirse, görüntülü reklamlar sayesinde ürününüz kullanıcıların karşısına çıkıyor.
  3. Video Reklamları: YouTube gibi video izleme platformlarına yerleştirilen video reklamları, izleyiciye bir sonraki videoya geçişi sırasında ürününüzü görüntüleme imkânı tanıyor. Yalnızca video aralarında değil, oynatma listelerinde ya da video arama sonuçlarında da hedef kitlenin ürünü keşfetmesine yardımcı oluyor. Atlanamayan yayın içi reklamları veya atlanabilen yayın içi reklamları gibi farklı türleri de bulunuyor.

 Google AdWords Nasıl Kullanılır?

  • Google AdWords sisteminden yararlanabilmek adına öncelikle ads.google.com adresine erişerek üye olmanız gerekiyor.
  • Ardından işletmenizin bilgileri ve sunduğunuz mal veya hizmetin detaylarını aktarmanız gereken panele bilgi girişini gerçekleştirme aşaması geliyor.
  • Google AdWords bu adımın ardından hedefinizi belirlemenizi istiyor. Web siteme nasıl tıklanma alırım veya web sitem nasıl Google’da ilk sıraya gelir gibi sorularınızı, AdWords üzerinden öğrenmenize olanak tanınıyor.
  • Google AdWords, kullanıcısından bir bütçe talep ediyor. Girdiğiniz bütçe miktarı ise aylık olarak belirleniyor. Ödeme işleminin ardından bütçenizin karşılığını tamamen alacak kadar reklam ve yönlendirme işleminiz gerçekleşiyor.
  • Yazılımın en iyi özelliklerden bir tanesi de kullanıcıya istatistikleri göstererek büyüme oranı veya tıklama sayısının artışı ile ilgili verileri sunması. Bu şekilde işletmenin internet üzerindeki tanınırlığının ne derece arttığını öğrenebiliyor ve çizmeniz gereken yolların veya planlamaların takibi için fikir alabiliyorsunuz.

Google AdWords, kayıt sırasında problem yaşayan kullanıcılar için de form özelliği sağlayarak üyelik ve sistem hakkında sesli bilgilendirme imkânı sunuyor.