e-Faturaya Nasıl Başvurulur?

Nihan Yılmaz - İçerik Uzmanı
9 dakika
e-Faturaya Nasıl Başvurulur?

"Başvuru adımına geçmeden önce TORK ile e-Faturaya 1 günde başvuru yapabileceğinizi hatırlatmak isteriz. e-Fatura ve e-Arşiv geçiş işlemlerinden herhangi bir ücret almıyoruz! Firmanız 200 TL değerindeki geçiş hizmetinden ücretsiz olarak faydalanabiliyor. (Mali mühür ücreti hariç). e-Faturaya ilk defa geçiş yapacaksanız 100 kontör hediye ediyoruz. e-Fatura mükellefi iseniz mevcut kontörlerinizi 3 ay içerisinde harcamak koşulu ile sisteme ücretsiz olarak taşıyabiliyor, nakil ücreti ödemek durumunda kalmıyorsunuz. Üstelik 2.000'e kadar olan e-Faturanızı sisteme herhangi bir ücret ödemeden taşıma hakkınız da bulunuyor. (Not: Mali Mührünüz var ise lütfen başvuruyu üçüncü adımdan itibaren takip edin!)

e-Faturaya Nasıl Başvuru Yapılır?

  1. e-Faturaya ilk defa geçiş yapacaksanız (Tüzel veya Gerçek) Kamu Sertifikasyon Merkezi üzerinden Mali Mühür başvurusu yapmanız gerekir. Mali Mühür olmadan e-Fatura gibi e-belgeler gönderilemez! Başvuru için ihtiyacınız olan link burada.
  2. Başvuru işleminin tamamlanmasının ardından 3 ila 4 gün sonra TÜBİTAK tarafından mali mühür mükellefe kargo aracılığıyla ulaştırılır.
  3. Mali mühür başvurunuzu yaptıktan hiç vakit kaybetmeden özel entegratörümüzün (Kolaysoft) Smart e-Dönüşüm Başvuru Formunu doldurunuz. Başvuru formuna ulaşmak için lütfen buraya tıklayın.
  4. Mali Mühürünüz ulaştıktan sonra sizi son bir resmi başvuru adımı daha bekliyor. Mali Mührünüzü kullanarak buradan resmi başvurunuzu tamamlayın.
  5. TORK üzerinden e-Fatura kesmek için buraya tıklayıp Smart Dönüşüm portalınıza giriş yapmanız ve e-Fatura ayarlarınızı yapılandırmanız gerekir. (Portala giriş için kullanıcı adı ve şifreniz Kolaysoft tarafından size mail aracılığıyla iletilecektir.)

    e-Fatura Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

    Bazı mükellefler e-Faturaya geçmek için tereddüt yaşayabiliyor. Bunun sebebi e-Fatura hakkında doğru bilinen yanlış bilgilerdir. İşte bu yanlış bilgiler ve doğru cevapları…

    • e-Fatura Çok Pahalı!

    e-Faturanın bazı maliyetleri vardır. Bu maliyetler e-Faturaya geçiş için kullandığınız yöntemlerle bağlantılıdır. e-Faturaya geçiş için aktivasyon ücreti, mali mühür ücreti, entegrasyon sistemi ücreti ve fatura başına ödeme gibi maliyetler söz konusu; ancak bilindiği gibi bu maliyetler çok fazla ve pahalı değildir.

    • Mali Mühür Çok Maliyetli!

    Mali mühür, e-Faturaya geçiş için zorunlu bir süreçtir. 2020 mali mühür ücreti tüzel kişiler için 245 TL, gerçek kişiler için 155 TL’dir. Yani çok maliyetli değildir!

    • e-Fatura için Ciro Yeterli Değil!

    e-Faturaya geçme zorunda olan mükelleflerin cirolarının belli bir seviyenin üzerinde olması gerekir. Ama e-Faturaya gönüllü olarak da geçilebilir. Bunun için bir ciro şartı bulunmuyor. Yani cirodan bağımsız olarak e-Faturaya geçilebilir.

    • e-Fatura Kullanmak Çok Zordur!

    e-Fatura, hem fatura kesmek hem de arşivlemek için çok pratik ve kolay bir fatura türüdür. Tüm süreçler dijital ortamda kolayca yerine getirilebilir.

    • Kriterleri Karşılamadığım için e-Faturaya Geçmeyebilirim!

    Gelir İdaresi Başkanlığı, her yıl ciro sınırlarını aşağı çekerek, birçok firmaya e-Faturaya geçiş zorunluluğu getiriyor. Zorunlu geçiş süreci daha sorunlu ve daha maliyetli olabiliyor. Bu sebeple kriterlere uygun olarak bir an önce e-Faturaya geçmek mantıklı bir çözümdür.

    • Kestiğim Fatura Sayısı Az, e-Faturaya Geçmesem de Olur!

    e-Fatura zorunluluğu kesilen faturadan bağımsız bir zorunluluktur. Bu sebeple özellikle belli bir cirosu olan işletmelerin e-Faturaya geçiş zorunluluğu vardır. e-Belge sürecine entegre olmanın avantajları, kesilen fatura sayısından daha önemlidir!

    • e-Fatura Kullanmayan Firmalara Fatura Gönderemeyeceğim!

    Bu en çok bilinen yanlış bilgilerden biridir. e-Faturaya geçmeyen firmalara e-Faturanın altındaki bir süreç olan e-Arşiv fatura gönderilir. Yani karşı taraf e-Fatura kullanmıyorsa e-Fatura, e-Arşivdir.

    • e-Faturayı İptal Edemem, İade Yapamam!

    e-Fatura, iptal ve iadeye uygun bir fatura türüdür. Kağıt faturada olduğu gibi iptal ve iadeler sorunsuz yapılabilir. Sadece bunun için online olarak bazı işlemler yapmak gerekir.

    TORK ile siz de e-Faturanın tüm avantajlarından faydalanmaya hemen başlayabilirsiniz. Kısa bir süre için KOBİ’mizin e-Fatura ve e-Arşiv geçişlerini onlar adına biz ÜCRETSİZ bir şekilde yürütüyoruz. Firmanız 750 TL değerindeki geçiş hizmetinden ücretsiz olarak faydalanabiliyor. (Mali mühür ücreti hariç). e-Fatura mükellefi iseniz mevcut kontörlerinizi 3 ay içerisinde harcamak koşulu ile sisteme ücretsiz olarak taşıyabiliyor, nakil ücreti ödemek durumunda kalmıyorsunuz. Üstelik 2.000'e kadar e-Faturayı sisteme herhangi bir ücret ödemeden taşıma hakkınızda bulunuyor.

    Görüşmek üzere!