Dijital Dönüşüme Nereden Başlamalı?

TORK
6 dakika
Dijital Dönüşüme Nereden Başlamalı?

Dijitalleşme, şirketler için bir seçim olmaktan çıkıp zorunluluk haline geldi. Dijitalleşmeyi başaramayan firmalar yeni çağın gerekliliklerine adapte olamadıklarından farkında olmadan bir çok kayıp yaşıyorlar. Fırsatı erken gören şirketler rakiplerinin önüne çoktan geçti bile. Diyelim ki tüm bunların farkındasınız ve harekete geçmek istiyorsunuz. Ne yapmalısınız ? Sorunun cevabı bugünkü blog yazımızda.

Dijitalleşmek için Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Hazırlık Aşaması

Dijital dönüşüme adapte olmak için iyi bir hazırlık evresi şart. Bu adımı atlarsanız sonuç dönüşüme başlamamak kadar zararlı olabilir. Sürece ne kadar iyi hazırlanır ve doğru geçirirseniz, hata yapma riskiniz de bir o kadar düşer, başarılı olma şansınız da bir o kadar artar. Önemli olan dijitalleşme sürecinin farkında olmak, planlama yapmak ve stratejilerinizi doğru belirlemek.

Analiz

İyi analiz yapmadan yola çıkmak şirketinize ciddi zararlar verebilir. Dijital dönüşümün bir süreç olduğunu ve devamlı adaptasyon gerektirdiğini göz önünde bulundurmak lazım. Dönüşüm sırasında ekibi sırtlayan kişi tarafından bazı soruları sorup iyi analiz etmek gerekiyor. Müşterileriniz, çalışanlarınız ve yatırımcılarınız konu hakkında ne düşünüyor? Bu geri bildirimleri almaya mutlaka özen gösterin. Bu sayede yatırımı nereye yapmanız gerektiğini doğru bir şekilde ön görebilirsiniz. Analiz sırasında sorulması gereken sorulardan bazılarını paylaşalım:

-Dijital dönüşüm nedir?
-Dijitalleşmenin etkileri nelerdir?
-Şirketimiz dijital dönüşümden nasıl etkilenecek?
-Departmanlarımız dijitali ne ölçüde kullanıyor?
-Firma olarak dijitalleşmeye nasıl uyum sağlayacağız?
-Dijitalin imkanlarını hangi süreçlerimizde kullanabiliriz?
-İş süreçlerimizde dijital gerçekleri hesaba katıyor muyuz?
-Dijital çağ için kendimizi geliştirmeye hazır mıyız?
-Günceli yakalamak için nasıl bir eğitim gerekecek?
-İyi hesaplanmış riskler almaya ne kadar hazırız?
-Yeni deneyimlerin getireceği hızlı başarı / başarısızlıkları yönetebilecek miyiz?
-Dönüşüm süresince esnek, değişime açık, hızlı olabilecek miyiz?
-Yöneticilerimiz dijital çağda kapsayıcı, ileri görüşlü, başarılı bir şirket olarak var olmak için insan kaynağını, yetkinlikleri, makine zekalarını en iyi ölçüde nasıl birleştirebilir?
-Teknoloji sürekli değiştiğine ve yatırım maliyeti yüksek olduğuna göre hangi teknolojiye yatırım yapmalıyız?
-Hedef kitlemizin hangi alışkanlıkları değişti?
-Hangi sektörler yok olacak, kimin görev tanımı değişecek?
-Danışman tutmalı mıyız, kimi dinlemeliyiz?
-Başarılı / Başarısız olmuş dönüşüm hikayeleri nelerdir?

Dijital Kültür

Şirketinizde dijital kültür oluşturmak ve dijitalleşmeyi her kademeye yansıtmak için yapabileceklerinizden bazılarına şöyle;

-Personelin dijital okur-yazar olmalarını sağlamak.
-Dijitalleşme ile alakalı eğitim ve atölyeler düzenlemek.
-Departmanların dijital kullanımını işlerinde nasıl yansıtabileceklerini gerçek vaka örnekleri ile açıklamak.
-Dijitalleşmenin şirkete sağlayacağı katkıları çalışanlara iyi anlatmak.

Bütünsellik

Dijital dönüşüm akla gelince değişimi sadece Bilgi İşlem departmanında olacak gibi düşünmemek lazım. Sürece bütünsel bakmak, büyük resmi görmek gerekiyor. Departmanlar arası bağlantılıyı düşünerek doğru parçaları bir araya getirmek, süreçleri ve departmanları birbirine entegre etmek, iletişimlerini güçlendirmek; sürece ve verimliliğe katkı açısından olmazsa olmazlardan.

Yasal Zorunluluklar

Dijital dönüşüm sırasında yasal zorunluluk ve mevzuatları yakında incelemek çok önemli. Dönüşüm kapsamına girmesi gerekenler saptanmalı ve öncelikler belirlenmeli. İlk olarak yapılabileceklere örnek vermek gerekirse; e-fatura, e-defter, e-mutabakat, e-bankacılık, e-irsaliye sayılabilir.

Önemli Dokümanlar

Kağıt evrakların dijitale aktarımı başlangıç aşamasında göz önünde bulundurulması gereken temel adımlardan biri. Önemli belgelerin iyi şartlarda taranıp elektronik ortama aktarılması gerekir.

Ağ Güvenliği

Bilgi güvenliği konusunda önlem almayan işletmelerde; siber saldırı söz konusu olduğunda pek çok kritik bilginin, kötü niyetli kişilerin eline geçme olasılığı bulunmakta. Gelişmiş ağ güvenliği sistemleri sayesinde; herhangi bir saldırıya maruz kalma ihtimali büyük ölçüde azalırken, bir veri hırsızlığı teşebbüsü de anında tespit edilebiliyor. Ağ güvenliğinin sağlanması, dijitalleşme aşamaları arasında en önemli maddelerden biri olarak yerini alıyor.

Müşteriler ve Satış

Bir şirketin ayakta kalabilmesi için satış yapmaya, kusursuz bir satışın gerçekleşmesi içinde iyi bir müşteri deneyimine ihtiyaç vardır. Dijitalleşme başta şirketinize fayda sağlamakla birlikte müşterilerinizle olan süreçlerinize de çok olumlu yansıyacaktır. Yeni uygulamalar ile satışı merkeze koyup, diğer tüm iş süreçlerini onun etrafında şekillendirebilirsiniz. Bu yaklaşımla ilerlediğinizde ister istemez karlılığınız artacak ve mutlu müşterilere sahip olacaksınız. Dijitalleşme sayesinde müşterileriniz hakkında sağlam iç görülerde bulunup, rekabetçi fiyatlama ile teklifler sunarak satış fırsatlarınızı daha da artırabilirsiniz.

Dijitalleşmenin işinize sağlayacağı tüm faydaları hemen bugün deneyimlemek istiyorsanız buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilir veya bizimle online görüşme talebinde bulunabilirsiniz.

Sağlıklı günler