Cari Hesap Nedir? Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?

Mertcan Kurt - İçerik Uzmanı
6 dakika
Cari Hesap Nedir? Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?

TORK'un cari hesap özelliği ile müşterilerinizin alış veya satış faturalarını, çek/senet işlemlerini, müşterinin borçlandırma/alacaklandırma konularını, ödeme/tahsilat fişleri ile kasa/banka hareketlerini hem görüntüleme hem de tüm bu sayılan başlıklar özelinde işlem yapma olanağınız bulunuyor.

Şimdi gelelim konumuza.

Cari hesap, alacaklar ile borçları eksiksiz olarak takip etmeyi sağlayan bir hesap türüdür. Geleneksel ve karmaşık hesap tablolarına alternatif olarak geliştirilen yeni nesil cari hesap tabloları, cari hesapları kolayca takip etmeyi sağlar. Peki, cari hesap nedir? Cari hesap takibi nasıl yapılır?

Cari Hesap Nedir?

Cari hesap, işletmelerin müşteri ve tedarikçi ya da toptancı ile aralarındaki işlemlerin toplandığı hesaptır. En basit tanımı ile cari hesapta, müşteriye mal ya da hizmet satıldığında “alacak”; tedarikçinden mal ya da hizmet alındığında “gider” olarak yazılır.

Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?

Cari hesap takibi, yeni nesil muhasebe programları ile yapılabilir. Böylece borçları ve alacakları ayrıntılı olarak görmek ve takip etmek mümkün olur. Bu hesap, işletmenin yönetimi ve geleceği için gerekli olan raporlar sunar.  Böylece müşteri ya da tedarikçilerle muhtemel anlaşmazlıkları engeller.

Cari hesap takibi ile ilgili bazı sorular ve cevapları şöyledir;

  • Cari hesap takibin kim yapar?

Cari hesap, işletme yöneticisi ya da yetkili bir muhasebe personeli tarafından takip edilebilir. Müşterilere, tedarikçilere ve devlete karşı sorumlulukları yerine getirmek için cari hesapları takip etmesi için genellikle resmi bir muhasebeci görevlendirilir.

  • Cari hesap takibi ne sağlar?

Yasal olarak zorunlu resmi evrakları tutmak tek başına cari hesap takibi değildir. Bu evraklar işletmenin sadece geçmiş işlemleri görmeyi sağlar. Cari hesap takibi ile işletmelerin geçmiş ve güncel işlemleri hakkında herhangi bir zamanda bilgi alınabilir. Ayrıca, işletmelere gelecek işlemlerle ilgili de fikir verir.

  • Cari hesap takibi hangi araçlarla yapılır?

Cari hesapların takibi için cari hesap defteri veya Excel tabloları kullanılabilir. Cari hesap defteri teferruatlı bir yöntemdir. Defterde; müşteri alacakları, satıcılara borçlar ve diğer borç ve alacaklar şeklinde 3 farklı bölüm vardır. Takibi nispeten zor bir yöntemdir. Excel tabloları ise, müşteriler ve tedarikçiler için farklı hesap kartları ile takip sağlar. Bu kartlarda cari hesap tipinden borç bakiyesi bilgilerine kadar birçok veri takip edilebilir. Hesap kartlarının sürekli güncellenmesi gerekir.

Cari Hesap Takibi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Cari hesap takibi ile mal veya hizmet alım satımı ilişkisi kuran taraflarla yapılan işlemler detaylı olarak görüşebilir.
  • Cari hesap takibi, iki firma ya da kişi arasında yapılabilir.
  • Cari hesap takibi, geçmiş ve güncel dönemlerin takibine imkan tanır.
  • Mevcut alacakların durumu, aksamaların durumu, alacakların durumu, planlanan tarihlerde işlemlerin gerçekleşip gerçekleşmediği gibi konular bu hesapta takip edilebilir.
  • Cari hesap yöntemi için geliştirilen özel yazılımlar bu hesabın eksiksiz takibini sağlar.
  • Bu yazılımlarla işletmenin diğer firma, tedarikçi ya da müşterileri ile aralarında alacak ve borç ilişkisi düzenli hale gelir.

Sağlıklı günler dilerim.