2020 Yılına Girmeden İşletmeniz için KDV ve Gelir Vergisi Avantajlarından Yararlanın!

TORK
4 dakika
2020 Yılına Girmeden İşletmeniz için KDV ve Gelir Vergisi Avantajlarından Yararlanın!

2019 yılı sona ererken KDV ve gelir vergisi avantajları gündeme geliyor. Firmalar, bazı uygulamalarla KDV ve gelir vergisi kalemlerinden indirim, erteleme veya muafiyet elde edebiliyor. 2020 öncesi işletmeler için KDV ve gelir vergisi avantajları nelerdir? İşte cevapları…

2020’ye Girerken Vergi Avantajları Nelerdir?

Takvim yılı vergilendirme dönemi olan firmalar vergi avantajlarında faydalanabilir. Yen bir yıl gelirken faydalanılabilecek bazı vergi avantajları şunlardır;

Demirbaş ve sabit kıymetler alın: Demirbaş ve sabit kıymetler üzerinden amortisman ayırabilirsiniz. Bunları yıl sonuna kadar almak avantaj sağlayacaktır. Demirbaş ve sabit kıymetlerden -binek otomobiller hariç- yıllık amortisman ayrılması ile vergiler azaltılabilir. 2019 yılı içinde satın aldığınız demirbaş ve sabit kıymetler için de hızlandırılmış amortisman yöntemi uygulanabilir. Her durumda vergi avantajı elde edilebilir. Ayrıca, demirbaş ve sabit kıymet alımları için kredi kullanılmışsa, kredi faizleri aktife alındığı ilk yıl gider olarak değil maliyet hesabı olarak kaydedilmelidir. Yıl içerinde kredi ile alınan demirbaş ve sabit kıymet alımları için ödenecek kredi faizleri, 2020 yılından itibaren tamamen gider hesaplarına aktarılabilir. Böylece daha az vergi ödemiş olursunuz.

Nakit sermaye artışı yapın: Başka bir vergi avantajı da, ödenmiş sermaye ile ilgilidir. Ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerine uygulanan yıllık ortalama faiz oranına göre hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarın yüzde 50’si, kurumlar vergisi matrahından düşürülebiliyor.

Yazılım yatırım olarak görülüyor: Yıl sonu gelmeden şirketiniz için satın alacağınız yazılımı yatırım olarak gösterip, vergilerinizden (KDV ve Gelir Vergisi) düşebilirsiniz. %18 olan KDV, aylık veya yıllık fark etmeksizin giderleştirilebilir. Gelir vergisi Anonim ve Limited şirketleri için sabit %22’dir. Bu oran şahıs işletmeleri için net karı 18.000 TL olanlar için %15, 18-40 bin TL için %20, 40-148 bin TL için %27, 148 bin TL ve üzeri içinde %35 olarak gerçekleşir. Yıllık olarak net karınız bu seviyelerde ise gelir vergisi avantajı da sağlayabilirsiniz. Konuyu ayrıca mali müşaviriniz ile görüşmeniz de faydalı olacaktır.

Yeni otomobilde KDV avantajı: Yıl biterken otomotiv firmaları, devletin de teşviki ile KDV kampanyaları düzenliyor. Yeni otomobil alırken ödenen KDV ve ÖTV, yıllık kazançtan indirim konusu yapılabiliyor. 

İktisadi kıymet yenileme: Firmaların, amortismana tabi iktisadi kıymetlerini satıştan ortaya çıkan kazancı, üç yıl vergilendirilmiyor. İktisadi kıymet 3 yıl yenilenmezse üçüncü yılın kazancı vergiye tabi tutuluyor. Ancak üç yıl içinde iktisadi kıymet yenilenirse yeniden hesaplanan amortisman tutarları, bu tutardan mahsup ediliyor ve vergi tekrar ertelenmiş oluyor.

Yılın son günlerini sizde işletmeniz açısından avantaja dönüştürebilirsiniz. Şirket için yapılmış bir yatırım olarak görülen yazılımlar, size KDV ve gelir vergisi avantajı sağlamanın dışında yüksek teknolojiye terfi etmenize olanak sağlayan inovasyonları da içerirler. TORK'un sunduğu en önemli yenlik, şirketinizin satış sürecini uçtan uca iyileştirmesinde yatar. Şirketinizin bütün işlerini tek noktadan "ustaca" yönetebilmesi için geliştirilen TORK, sadece işe yarayan özellikleri ve bulut tabanlı alt yapısı ile işletmenize verimli bir çalışma ekosistemi vaat etmektedir.

Dijitalleşmenin işinize sağlayacağı tüm faydaları hemen bugün deneyimlemek istiyorsanız buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilir veya bizimle online görüşme talebinde bulunabilirsiniz.

Sağlıklı günler!