Ticarette Koronavirüs (Covid-19) Tedbirleri

TORK
11 dakika
Ticarette Koronavirüs (Covid-19) Tedbirleri

Dünya Sağlık Örgütü’nün ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nın Koronavirüs (Covid-19) hastalığını “küresel salgın” olarak ilan etmesi ile dünyada ve Türkiye’de pek çok şirket iş yerine gelmesi zorunlu olmayan çalışanlarını uzaktan çalışması için organize etmeye başladı. Kuadron Bilişim Teknolojileri olarak biz de Ankara ve İstanbul’da çalışan uzman personellerimizi evden çalışmaları üzere örgütlemiş durumdayız. Peki, siz işlerinizi ve çalışanlarınızı uzaktan yönetmeye hazır mısınız?

Uzaktan (Remote) Çalışmanın Önemi

Koronavirüs, iş hayatını da olumsuz etkiledi. Salgının yaygınlaşmasını önlemek için birçok iş yeri geçici olarak kepenk kapattı. Şirketler, çok hızlı bulaşan, risk gruplarında ölüm oranı yüksek olan ve henüz aşısı bulunamayan bu küresel salgın sebebiyle iş modellerinde de bazı değişiklikler yapmak zorunda kaldı. Bunlardan biri de “remote” yani uzaktan çalışma modelidir. İki hafta belirti göstermeyen koronavirüse karşı şu anda en etkili mücadele evden çıkmamak olduğu için şirketler “Home Office” yani evden çalışma modeline yöneliyor.

Peki, bu salgına karşı evden ya da uzaktan çalışmanın önemi nedir? Hemen sıralayalım;

  • Koronavirüsün bulaştırabileceği ortamları azaltmak,
  • Toplu taşıma araçlarını kullanan çalışanlara virüsün bulaşma riskini azaltmak,
  • Çalışanların birbirlerini enfekte etmesini önlemek,
  • Yemek için restoranları kullanan çalışanların herhangi birinden enfekte olmasını önlemek, 
  • Müşteri ziyaretlerinde virüsün bulaşma riskini ortadan kaldırmak,
  • Asansörler gibi herkesin kullandığı ortamlarda virüsün bulaşma riskini azaltmak.

Tüm bu sebepler, koronavirüs riskini bertaraf etmek için önemlidir. Bu sebeple uzaktan çalışma iş modeline uygun iş yerleri, çalışanlarını evden çalışmaya yönlendirmeye başladı. Çünkü uzaktan çalışma modeli, hem çalışanları hem çalışanların ailelerini hem de çalışanlarla bir şekilde görüşen kişileri riskten koruyor. Ayrıca, ülke çapında virüsün yayılmasını önlüyor, hastanelerin yükünü azaltıyor.

Şirketler Evden Çalışma Modeline Yöneliyor

Şirketler, olağanüstü gelişmelere ya da kriz senaryolarına her zaman hazırlıklı olmak zorundadır. Aksi halde ticari ve finansal süreçleri zarar görür. Bazı şirketler evden çalışma modeline sıcak bakmıyor. Bunun sebebi, müşterilere karşı kurumsal imajın zedelenmesi riskidir. Çünkü bazı şirketler, müşterilerle iletişim kuran şirket çalışanlarının evden hizmet vermesi olumsuz algı oluşturabilir endişesi yaşayabiliyor. Ancak Covid-19 salgını dev şirketleri bile evden çalışmaya yönlendirdi. Artık uzaktan çalışma modeli bir olumsuzluk algı değil tam aksine toplum sağlığına verilen önemin bir işareti olarak şirketler için olumlu bir algı oluşturuyor. Bu sebeple dev şirketler çalışanlarının evden hizmet verebilmesi için her türlü teknolojik imkânı sunuyor. Buna uygun yazılımlar, internet bağlantıları ve akıllı mobil cihazlar gibi imkanlar sağlanıyor.

Uzaktan Çalışma İçin Dikkat Edilecek Hususlar

Uzaktan çalışma he ne kadar virüs salgınına karşı bir mücadele yöntemi olarak görülse de şirketler için bazı riskler de taşıyor. Bu sebeple bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.

  • Uzaktan çalışmada çalışanları kontrol etmek ya da denetlemek zordur. Çalışanların işleri aksatmaması için bir takip sistemi geliştirilmelidir.
  • Çalışanların birbirleri ile iletişimini sürdürmesi için uygun yazılımlar, araçlar veya cihazlar sağlanmalıdır.
  • Evden çalışma, e-posta, SMS ya da sosyal ağlardaki iletişim trafiğini artıracaktır. Ayrıca, çalışanların farklı kanallardan gelen mesajları takip etmesi zor olacaktır. Bu sebeple tek bir iletişim kanalından bilgi akışı sağlanmalıdır.
  • Evden çalışmayı çalışanların tatil olarak görmesinin önüne geçmek gerekir. Çalışanların mesaiye başlama ve bitiş saatleri, toplantı saatleri, işlerin takip edilmesi gibi prosedürlerin aksatılmaması için gerekli hassasiyet gösterilmelidir.
  • Her birimin yöneticisi, kendi ekibi ile sürekli iletişim halinde olmalıdır. Görüntülü görüşmeler, mesajlaşmaları ve telekonferanslarla çalışanların iş motivasyonu yüksek tutulmaya çalışılmalıdır.
  • Virüs salgını çalışanlarda ciddi endişelere yol açabilir. Ayrıca, çalışanların evden çalışmaya yönlendirilmesi, işten çıkarılma korkusu ortaya çıkarabilir. Bu sebeple çalışanlarla pozitif görüşmeler yapılmalı; salgının ardından standart işlere devam edileceği belirtilmelidir.

Uzaktan Çalışma Modeline Hangi Sektörler Uygun?

Uzaktan çalışma, koronavirüs salgını ortaya çıkmadan önce de birçok şirketin gündeminde olan bir iş modelidir. Özellikle internet tabanlı işlerde her çalışan evden hizmet verebilir. Bu sebeple teknolojik sistemler kullanan sektörlerdeki iş kolları uzaktan çalışma modeline uygundur. Üretim, lojistik, perakendecilik, bakım ve onarım gibi fiziksel mekanlara bağımlı sektörlerde her personel uzaktan çalışamaz. Örneğin; bir kargo firması çalışanını evden çalışarak teslimat yapamaz. Ancak satış, müşteri hizmetleri, muhasebe, pazarlama ve Ar-Ge gibi dijital sistemler ve yazılımlar kullanan birçok işkolu uzaktan çalışma için uygundur.

Uzaktan Çalışma ve TORK

Ofisten farksız bir iş çalışma ortamı sunan TORK, internet bağlantısı olan her yerden size şirketinizi yönetebileceğiniz güvenli bir altyapı sunar. Özel bir kurulum ya da düzenlemeye ihtiyaç duymadan şirketiniz için kolektif bir çalışma ortamı yaratırsınız. Üstelik tüm cihazlardan programa kolaylıkla erişim sağlayabilirsiniz. 

TORK’un personellerini evden çalıştırmak isteyen firmalara sağladığı başlıca avantajları şunlardır;

  • Müşterilerin durumlarını takip edebilmek için anlık bilgi akışı sağlayan Akış ve İş Takibi modülü ile şirket içerisinde maksimum koordinasyon sağlarsınız.
  • Satışlarınızın durumlarını (Yeni, Görüşülüyor, Başarısız, Siparişe Dönüşen) kuşbakışı ekran görünümü sayesinde hangi aşamada olduğuna kolayca takip edebilirsiniz.
  • Platformdan bağımsız bir biçimde tekliflerinizi hızlıca uygulama içerisinden müşterilerinize e-posta olarak gönderebilirsiniz.
  • Özellikle proje bazlı çalışmalarda projenin mevcut gelir/gider durumunu, proje özelinde çalışan ekibin görev takibini, masrafları ve onay süreçlerini, proje özelinde kesilen faturaları vb. iş süreçlerini oturduğunuz yerden rahatlıkla takip edebilirsiniz.
  • Müşterilerinizin borç ve alacaklarını müşteri kartlarından rahatça kontrol edebilirsiniz.
  • Birden fazla şube ile çalışıyorsanız her şubenin durumunu uzaktan takip ve yönetme imkanına sahipsiniz.

Sonuç

Şirketler olağanüstü gelişmelere hazırlıklı olmak zorundadır. Aksi halde ticari işlerinde zarar görürler. Koronavirüs salgını, şirketler için çok yeni ve öngörülemeyen bir gelişmedir. Bu sebeple uzaktan çalışma, teknolojiye hızlıca adapte olmak isteyen işletmenin sürdürülebilirliği açısından çok önemlidir. Son yılların trend iş modellerinden uzaktan ya da evde çalışma kültürüne adapte olmayan şirketler, koronavirüs gibi olağanüstü gelişmelerde ayakta duramaz. Günümüzde şirketler birçok sebeple uzaktan çalışmaya, uzaktan toplantı yapmaya ve müşterilerini farklı ortamlardan yönetmeye ihtiyaç duyuyor.

TORK'un uzaktan ve kolektif çalışmaya yönelik özellikleri ile sizde fark yaratan bir işletme olmak ve dijitalleşmenin işinize sağlayacağı tüm faydaları hemen bugün deneyimlemek istiyorsanız buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilir veya bizimle online görüşme talebinde bulunabilirsiniz.

Sağlıklı günler.