Teklif Formu Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Nihan Yılmaz - İçerik Uzmanı
4 dakika
Teklif Formu Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Teklif formu, temelde bir satış teklifidir. Fiyat teklifi olarak da bilinir. Bir müşteriye satış yapabilmek için ürün veya hizmet bilgilerinin satış koşulları ile birlikte yer aldığı bir doküman türüdür. Teklif formunda en önemli bilgi, fiyattır. Teklif formunda yanlış veya eksik bilgi vermek, satışlarda hüsrana yol açabilir! Peki, teklif formu nedir? Teklif formu nasıl hazırlanır? Satış için teklif formu hazırlamanın püf noktalarında göz atalım!

Teklif Formu Nedir?

Satış için müşteriye bazı bilgiler sunmak gerekir. Özellikle potansiyel müşterileri gerçek müşterilere dönüştürmek için bu tekliflerin büyük önemi vardır. Bu teklifler, bir form şeklinde hazırlanır. Buna “teklif formu” adı verilir. Bir anlamda fiyat teklifidir. Satış işlemi öncesi müşteri ile paylaşılan satış teklifi, sunulacak ürün veya hizmete göre farklılık gösterebilir. Çoğu teklif formunun bir geçerlilik süresi vardır. Bunun en temel sebebi; geçen zaman ile birlikte fiyatlarda yukarı yönlü artış olabilmesidir.

Teklif Formunda Neler Yer Alır?

Teklif formu, müşteriye sunulan teklifin boyutuna ve türüne göre değişiklik gösterebilir. Sektör ve iş modeline göre de değişebilen teklif formunda şu bilgiler yer alır;

  • Müşteri künye bilgileri
  • Teklifi veren kişi bilgisi
  • Tarih/geçerlilik süresi
  • Ürün yada hizmet türü
  • Ürün adedi
  • Ara, genel ve indirimli toplam
  • Satış koşulları

Teklif Formu Nasıl Hazırlanır?

Satış teklifi hazırlamak için bazı kriterlere dikkat etmek gerekir. Teklif formu hazırlamak için Word ya da Excel gibi klasik ofis belgeleri yerine profesyonel şablonlar ya da teklif hazırlama programları kullanılması önerilir. Müşterinin teklifi kısa sürede değerlendirebilmesi için formun yapısı pratik incelemeye izin vermelidir. Ayrıca ürün, hizmet ve fiyat bilgileri net ve kısa olarak hazırlanmalıdır.

Fiyat teklifi hazırlarken şunlara dikkat edilmelidir;

  • Müşterilere tek fiyat yerine fiyat seçenekleri sunmak gerekir. Böylece müşteri bütçesine uygun fiyatı tercih edebilir.
  • Teklif formunda fiyata odaklanmamalıdır. Daha çok ürün ya da hizmetin sağlayacağı faydalara değinmek önemlidir.
  • Teklifteki bilgiler kurumsal ifadelerle yazılmalıdır. Müşterinin kendisini özel hissetmesini sağlayacak bilgilere yer verilmelidir.

Teklif hazırlama programları, fiyat teklifi süreçlerini kısaltırken, doğru teklifler sunmak için de destek olacaktır. TORK’un teklif hazırlama programı sayesinde kısa sürede satış teklifi oluşturabilirsiniz. Dijitalleşmenin işinize sağlayacağı tüm faydaları hemen bugün deneyimlemek için buraya tıklayarak ücretsiz deneme kaydı oluşturabilirsiniz.

Sağlık günler!