Süreç Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Mertcan Kurt - İçerik Uzmanı
7 dakika
Süreç Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Şirket faaliyetleri çerçevesinde birbiri ile bağlantılı süreçlerin düzenlenmesi, iş süreçlerinin kolay takip ve yönetilmesini etkinleyen faktörler arasındadır. Örneğin; müşteriye gidecek teklifler için nasıl bir süreç izleyeceğiz? Son fiyat onayını kim verecek? Üretim ve satınalma emirlerinde nasıl bir prosedür izleyeceğiz? Masraflar kaç adım sonra son onaya düşecek? İzinler hangi yöneticinin kontrolünde olacak? Bu ve daha birçok süreç TORK Kurumsal ile bulut tabanlı olarak rahatlıkla çözülebilen konular haline gelmiştir.

Ölçülemeyen ya da ölçeklenemeyen şeyleri yönetmek neredeyse imkansızdır. Şirketler sadece finansal göstergelerle yönetilemez. Şirket yönetiminde farklı alanlarda farklı süreçlerin aynı plan ve program çerçevesinde ele alınması gerekir. Bu çerçevede kritik performans göstergeleri ve mali göstergeler gibi projeksiyonlara ihtiyaç vardır. Müşteri memnuniyetinden teslimat operasyonlarına kadar birçok sürecin hem işletilmesi hem de raporlanması gerekir. Süreç yönetimi, bunun gibi birçok sürecin sürdürülebilirliğinden sorumludur. Peki, süreç yönetimi nedir?

Süreç Nedir?

Süreç, bir amaç doğrultusunda birbirini takip eden ve değer ortaya koyan faaliyetlerdir. Büyük bir rekabetin yaşandığı sektörlerde şirketlerin sürdürülebilirliği için önemli bir kurumsallaşma adımı olan süreç, şirketlerin büyümesi içinde kritik aşamalardan biridir. Kurumsallaşmak, süreçleri geliştirmek ile doğrudan bağlantılıdır. Tüm faaliyetleri yerine getirebilmek için efektif bir süreç yönetimi kurgulamak gerekir.

Süreç Yönetimi Nedir?

Süreç yönetimi, şirketlerin faaliyetleri çerçevesinde birbiri ile bağlantılı süreçlerin düzenlenmesi, dokümante edilmesi ve performans ölçümlerinin yapılması gibi çalışmaları içeren aşamalardan oluşur. Süreçler, sektörlere göre farklılık gösterir. Bu sebeple süreç yönetimi için farklı yöntemler vardır. Süreç yönetimi çerçevesinde sektöre özel şablon kullanımı, yöneticiler ile birlikte çalıştay düzenlenmesi, yürütülen faaliyetlerin ya da operasyonların kayda alınması gibi süreçler zinciri ele alınır. Süreç modellerinin hazırlanması, şirkete ya da sektöre özgü süreç dokümanlarının düzenlenmesi gibi çalışmalar da süreç yönetiminin sorumluluğundadır.

Süreç Yönetimi Nasıl Yapılır?

Süreç yönetiminin hayata geçirilmesi için önemli unsurlardan biri otomasyona geçiş ya da dijitalleşmektedir. Süreç yönetiminde çeşitli yazılımlarla arzu edilen ya da ihtiyaç duyulan sonuçlara ulaşılabilir. Süreç yönetiminde kullanılan bazı yazılımsal araçlar şunlardır;

  • Süreç akışlarını kurgulamaya imkan veren ofis yazılımları
  • Performans hesaplamaları programları
  • Süreç yönetimine özel profesyonel yazılımlar
  • Yürütülen süreçleri modelleyen ve kodlayan yazılımlar
  • Süreç akışını otomatik ölçen yazılımlar

Süreç Yönetimi Prensipleri

Süreç yönetiminde temel amaç; süreçlerin periyodik olarak izlenmesidir. Süreçlerin geliştirilmesi için yapılması gereken faaliyetler zinciridir. Süreçlerin tasarımından sürdürülmesine, müşteri ihtiyaçlarının karşılanmasından değerlendirme ve analize kadar birçok unsurun ele alındığı yönetim modelidir.

Süreç yönetiminin temel prensipleri şunlardır;

  • Süreçler; personeli, prosedürleri, malzemeleri ve ekipmanları içerebilir.
  • Süreçlerin başarısı, süreç yönetiminin becerilerine bağlıdır.
  • Süreç performansı ve süreçlerin iyileştirilmesi için süreçlerin işleyiş biçimlerinin o sürece uygun olarak tasarlanması gerekir.
  • Süreç yönetimi sorumluları, mevcut süreçlerin durumlarından ve performansından sorumludur.
  • Süreçlerin asli unsurları arasında insanlar bulunur. Süreçler iyileştirilmezse insanlar tek başına sonuçları iyileştiremez.

TORK'un sunduğu süreç yönetimi özelliği ile fark yaratan bir işletme olmak ve dijitalleşmenin işinize sağlayacağı tüm faydaları hemen bugün deneyimlemek istiyorsanız buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilir veya bizimle online görüşme talebinde bulunabilirsiniz.

    Sağlıklı günler dilerim.