Sipariş Takibi Nedir? Nasıl Yapılır?

Nihan Yılmaz - İçerik Uzmanı
4 dakika
Sipariş Takibi Nedir? Nasıl Yapılır?

Sipariş takibi, müşterinin siparişi vermesi ile başlayan ve işletmenin de ilgili sipariş teslim edene kadar geçen süreyi kapsayan bir süreçtir. Sipariş, ilgili ürün veya hizmet teslim edilmesi ile sona erer. Sipariş takibi, bir işletme için stratejik öneme sahiptir. Sipariş toplamadan envantere, teslimatlardan sipariş yönetimine kadar birçok sürecin koordine edilmesinde kilit roldedir. Peki, sipariş takibi nedir? Sipariş takibi nasıl yapılır? İşte cevapları...

Sipariş Takibi Nedir?

Sipariş takibi, iş süreçlerini etkili ve verimli bir şekilde kullanmayı sağlayan işlemler bütünüdür. Sipariş takibinde geleneksel sipariş tekniklerinin yerini yeni nesil sipariş takip programları almıştır. Sipariş takip programı, sipariş sürecinin efektif bir şekilde tamamlanmasında önemli bir rol oynar. Sipariş maliyetlerinden ve zamandan tasarruf sağlayan sipariş takibi, müşterilerden alınan siparişlerin hızlı ve sorunsuz bir şekilde kapatılması için birçok iş modelinde kilit rol oynar.

Sipariş Takibi Nasıl Yapılır?

Bir müşteriden sipariş almak, satış yapmak demektir. Ancak satışın tamamlanması için sipariş sürecinin sona ermesi gerekir. Sipariş takibi, tüm aşamaların bütünleşik olarak (siparişin detayı, siparişin aşamaları/sorumluları, aktivite/görev yönetimi, bağımsız notlar) yönetilmesi ile yapılabilir. Sipariş takibi, bir anlamda siparişin yaşam döngüsüdür. Bu döngü, siparişin kayıtlara girmesi ile başlar ve satış sonrası hizmete kadar devam eder.

Son dönemde sipariş takibi yapmak için dijital sistemler sıklıkla kullanılmaktadır. Geleneksel sipariş takip yöntemlerinde (excel, defter vb.) hata payı oldukça yüksek olduğu için yapılan satıştan zarar etme riskini barındırmaktadır. Klasik yöntemler, sipariş takibinde tedarik sürecinin bütünleşik olarak yönetilmesine çok fazla izin vermez. Dolasıyla sipariş durumunu anlık olarak izlemek söz konusu değildir. Bu tür işlemleri sipariş takip yazılımları ile sorunsuz bir şekilde yönetmek günümüzde çok daha imkanlı hale gelmiştir.

Sipariş Takip Programı Nedir?

Sipariş takip programı, müşteriden hızlıca sipariş almayı ve müşteri siparişini sorunsuz bir şekilde koordine etmeye yarar. Bu tip yazılımları, sipariş kumanda merkezi olarak nitelendirebiliriz. Tedarik süreçlerini bir standart çerçevesinde yönetmeye imkan veren sipariş takip programları; siparişleri anlık izleme, personel performansını değerlendirme ve mekandan bağımsız olarak siparişleri takip etme gibi ciddi avantajlar sağlar.

TORK’un sipariş takip sistemi ile sizde işletmenizde satış ve sipariş süreçlerinizi sorunsuz bir şekilde yönetebilirsiniz. Uçtan uca sipariş yönetimi sağlayan TORK sipariş takip programı, stok bilgisinden ürün tedarik durumuna kadar çok sayıda metriği takip etmenizi sağlar. Ayrıca sipariş alma, satış süreci, tahsilat ve teslimat gibi süreçleri otomasyona bağlamanızı da imkanlı hale getirir. Dijitalleşmenin işinize sağlayacağı tüm faydaları hemen bugün deneyimlemek için buraya tıklayarak ücretsiz deneme hesabı oluşturabilirsiniz.

Sağlık günler!