Satış Süreci Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Mertcan Kurt - İçerik Uzmanı
4 dakika
Satış Süreci Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Satış süreci, uzun ve karmaşık satış işlemlerini ifade eden bir terimdir. Satış işlemlerinin yönetimi için önemli bir kavram olan satış sürecinde sözleşmeler, satışta dikkat edilmesi gerekenler ve satış hedefleri gibi birçok faktör değerlendirilir. Satış süreci, ölçümlerle başlar. Bu ölçümlerde mevcut satış durumu, gelecekteki eğilimler ve karşılaştırmalar gibi başlıklar ölçülür. Peki, satış süreci nedir? Satış süreci nasıl oluşturulur?

Satış Süreci Nedir?

“Satış”, kavramsal olarak satıcı ile müşteri arasında mal ya da hizmet satışını ve bu satış karşılığında bir ücret ödenmesini ifade eder. Tanım olarak kolay görünse de bir işlemin satışla sonuçlanması için uzun süren işlemler gerekir. Satış takvimi oluşturulmasından pazarlamaya, müşteri ile iletişimden nihai satışa kadar birçok işlemler dizisi, sürecin başarısının temelini oluşturur. Bu sürece genel olarak satış süreci adı verilir. TORK'un satış süreçlerini iyileştirmek adına barındırdığı teknoloji hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Satış süreci, işletmeler için hayati önemdedir. Bu süreç belli bir plan ve düzen içinde yürütülmelidir. Aksi halde başarılı olmak zordur. Satış sürecinin yönetiminde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır;

  • İşletmeler, mevcut ve potansiyel müşterileri iyi tanımlamalıdır.
  • Satış süreci müşterilerin ihtiyaçları ve beklentilerine göre kurgulanmalıdır.
  • Ürün veya hizmetleri müşteriye sunan çalışanlar, satış süreci ile ilgili bilinçlendirilmelidir.
  • Müşteri iletişimi maksimum seviyede tutulmalıdır.
  • Müşterilerle ilgili veri tabanı oluşturulmalıdır. (CRM)
  • Müşterilerle ilgili bilgiler tekrar kullanılmak üzere bir araya getirilmelidir.

Satış Süreci Nasıl Oluşturulur?

Satış süreci yani satış prosedürleri, çalışanların verimli olmasını sağlarken; müşteri iletişimde iyi bir performansa imkan verir. Satış süreci oluşturmak için öncelikle işletmenin satış röntgenini çekmek gerekir. Böylece uzun vadeli ve sürdürülebilir bir satış stratejisi oluşturulabilir.

Efektif bir satış süreci oluşturabilmek için şunlar yapılır;

  • Mevcut satış süreci analiz edilerek, satış personelinin eksiklikleri tespit edilir; gerekirse bu süreçlerde düzenleme yapılır.
  • Müşteri deneyimleri, işletmelerin satış prosedürleri için iyi bir projeksiyon sunar. Ayrıca, satış süreçlerini müşteri açısından değerlendirme fırsatı verir.
  • Müşterilerle empati kurabilmek için müşteri deneyimleri analiz edilir.
  • Satış prosedürlerinin sonuçları, önemli bir göstergedir. Ekibin kullandığı yöntemlerin etkisi bu aşamada ölçülebilir. Ekibin performansı ile müşteri memnuniyeti arasında doğru orantı vardır.
  • Satış sürecindeki adımlar, net olarak belirlenir. Satış personelinin uyması gereken kurallar oluşturulur.
  • Satış süreçleri ile ilgili trendlere göre prosedürler gözden geçirilir. Böylece satış sürecinin trendlerin gerisinde kalması önlenmiş olur.

Sağlık günler dilerim.