Satış Odaklılı İş Yönetimi ile Çalışmanın Faydaları Nelerdir?

Mertcan Kurt - İçerik Uzmanı
5 dakika
Satış Odaklılı İş Yönetimi ile Çalışmanın Faydaları Nelerdir?

Satışı odağa koymanın TORK'u kullanan işletmeler için birçok faydası bulunuyor. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak;

1. Karlılık Artışı

Karlılık, işletmenin belli bir dönemde sağladığı karın aynı dönem işletmede kullanılan sermayeye oranı olarak kısaca özetlenebilir.

İşletmede karlılığı etkileyen birçok faktörden söz edilebiliriz. Ama en önemlisini müşteri ile olan günlük iş süreçlerimiz oluşturmakta. Teklif aşamasında müşteriye sattığınız ürün veya hizmetin kar maliyetini hesaplayamıyor, anlık stok takibi yapamıyor, ayrıca müşteriyi yakından tanımak için elinizde yeterli veri yoksa, karlılığa giden yolda büyük sorunlar var demektir. Bu tip bir durumda müşteri veya iş kaybı kaçınılmaz olacağından işletme karlılığından çok söz edemeyiz. 

2017 yılında 5 kurumsal şirketin satış süreçleriyle günlük iş süreçleri analiz ediliğinde şu sonuca varıldı; İşletmenin insan kaynağı ile operasyonel iş süreçleri (fırsatların takibi, teklif, satınalma, üretim, stok, depo yönetimi, teslimat, iş takibi, proje yönetimi, gelir/gider vb.) paralel bir şekilde ilerlediğinde verimlilik artıyor, iletişim ve koordinasyon kabiliyeti artınca burada biriken sonuç işletmenin karlılığına pozitif yansıyor.

2. Planlama ve Strateji Geliştirebilme Yeteneği

Eğer işinizle alakalı elinizde yeterince veri yoksa veya verilere sağlıklı erişemiyorsanız, şirketin geleceği ile ilgili öngörülerde bulunmak ve stratejiler ortaya koymakta oldukça zorlanırsanız. Birçok Ön Muhasebe, ERP ve CRM uygulamasında şirketinizin ürettiği veriler tutulur fakat bunlar arasında anlamlı ilişkiler kurmak oldukça zor ve maliyetlidir. TORK, satış odaklı iş yönetimini merkeze aldığından dolayı verilere kolaylıkla ulaşabilir ve doğru stratejiler ortaya koyabilirsiniz. Örneğin, bir müşteriye geçen yıl sunduğunuz (satışa dönüşen ve dönüşmeyen) teklifleri, yaptığınız satışları, iade veya teknik servis hizmetleri gibi işlemleri analiz edip, bu yılki hedefler doğrultusunda nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini kolaylıkla planlarsınız.

3. Şirketin etkin işleyişi

İşletmelerin hayatta kalabilmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için şirket içerisinde akılcı bir çalışma düzeni kurulmalıdır. Bunun için hantal sistemlerden kurtularak işleri doğru bir şekilde yönetmek gerekir. Ayrıca çalışanlar arasındaki uyum ve iletişimi olabildiğince maksimize etmek işletmenin selameti açısından yerinde bir adım olacaktır.

4. Agile (Çevik) Yaklaşım

Günümüzde teknolojinin getirdiği yeniliklere adapte olmak, doğru çalışma düzenine kavuşmak açısından çok daha önemli hale geldi. Artık insanlar marketlerde sıra dahi beklemek istemiyor. Hemen işlerinin görülmesini talep ediyorlar. Şirketlerinde benzer şekilde hızlı hareket etmek ve anlık değişimlere ayak uydurabilme ihtiyaçları doğdu. Çünkü dijitalleşen çağda rekabet eskiye göre çok daha sert ilerliyor. Yeniliklere ayak uyduran ve değişimleri işine adapte eden şirketler rakiplerine göre bir adım önde. Satış süreçlerini daha esnek hale getiren, fazladan oluşan iş yüklerini üzerlerinden atan ve karşılaştıkları durumlara anlık tepkiler veren işletmeler rekabette her zaman avantajlı konuma geçiyor.

5. Sürdürülebilirlik

Şirketlerin en önemli hedeflerinden bir diğeri de sürdürülebilir bir büyüme çizgisi yakalamaktır. Bunun başarılabilmesi için satış süreci odaklı iş yönetiminin (teklif, müşteri görüşmeleri, sipariş, üretim, satın alma, fatura, irsaliye, proje yönetimi ve masraflar vb.) çok iyi özümsenmesi gerekir. Ancak bu sayede etkin bir büyüme grafiğine ulaşılabilir. Konuya bir marka perspektifinden baktığımızda çağa adapte olan, müşterilerine sunduğu ürün veya hizmet kalitesini standardize eden ve düzenli bir çalışma dinamiğine sahip olan şirketlerin sürdürülebilir olduğunu görmekteyiz.

Satış Odaklı İş Yönetiminin işletmenize sağlayacağı faydaları video sunum üzerinden veya burada yer alan makaleye göz gezdirerek öğrenebilirsiniz. Satış süreci odaklı iş yönetimini inceledikten sonra bu yöntemle nasıl gelir artışı sağlayacağınıza göz atmayı unutmayın! İşte link.

Hesabınıza giriş yapmak için buraya programı 14 gün boyunca ücretsiz kullanmak için buraya tıklayabilirsiniz! Bizimle iletişime geçmek için anasayfadaki "Canlı Sohbet" uygulamasını kullanabilirsiniz.

Sağlık günler dilerim.