Satış Hunisi Nedir? (Sales Funnel)

Nihan Yılmaz - İçerik Uzmanı
6 dakika
Satış Hunisi Nedir? (Sales Funnel)

Satış hunisi ya da sales funnel, bir pazarlama terimidir. Genellikle dijital pazarlama süreçlerinde kullanılır. Ürün ya da hizmetlerin sunulacağı potansiyel müşterileri ifade eder. Huninin geniş üst kısmı, iletişim faaliyetleri sonucu ulaşılması zor potansiyel müşterileri temsil eder. Huninin daralan alt kısımları, reklam, iletişim ve pazarlama süreçlerinde potansiyel müşterilere ulaşmak için yapılan çalışmaları gösterir. Huninin en dar alt kısmı, satış yapmayı yani “potansiyel müşterilerin müşteri olduğunu” ifade eder. Popüler bir pazarlama aracıdır.

Satış Hunisi Ne İşe Yarar?

Satış hunisi, dijital pazarlamada yaygın olarak kullanılan bir satış ya da pazarlama sürecidir. Sistemin formatı huni şeklinde olduğu için bu ismi almıştır. Yukarıdan aşağıya doğru geniş alandan dar alana doğru işlev göre satış hunisi, potansiyel müşterilerin gerçek müşteri oluncaya kadar firmanın iletişim ve pazarlama faaliyetlerini gösterir.

Satış Hunisi Nasıl Kullanılır?

Sales funnel, potansiyel müşterileri gerçek müşteri yapma sürecinin adımlarını gösterir. Katmanlar, firmanın hedeflediği müşterilere ulaşmak için temel satış ve pazarlama adımlarını kapsar. Satış hunisi yanında pazarlama işlemlerinin adedi ve dönüşüm oranları bulunur. Satış hunisi işletmelerin pazarlama faaliyetleri için oldukça faydalı bir araçtır. Sales funnel kullanımı için satış süreçleri ve bu süreçlerdeki dinamikler hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmak gerekir.

Satış hunisi ile pazarlama için öncelikle pazarlama uzmanları sürecin adımlarını belirlemelidir. İlgili tarafların tavsiyelerine göre huninin hangi aşamasında hangi pazarlama adımının yer alacağı belirlenmelidir. Her katman, sürecin bir adımıdır. Bu süreçte geleneksel ve dijital pazarlama yöntemler tek başına ya da birlikte kullanılabilir. Yani satış hunisi, sadece dijital pazarlama ya da sadece geleneksel pazarlama aracı olabilir.

Satış hunisinde aşağıdaki unsurlara ilişkin maddeler yer alabilir;

  • Marka bilinirliğinin artırılması
  • Ürün ya da hizmetlerin keşfedilmesi
  • Pazarlama sürecinin değerlendirilmesi
  • Potansiyel müşterilerin belirlenmesi, müşterilerle iletişim kurma
  • Pazarlık süreçleri
  • Satın almanın gerçekleşmesi

Sales funnel katmanları, firmaya ya da sektöre göre farklılık gösterebilir.

Satış Hunisi Avantajları Nelerdir?

  • Satış hunisi modeli, satış sürecinin her bir aşamasını görmeyi sağlar.
  • Potansiyel müşteriler hakkında tahminlerde bulunmaya imkan verir.
  • Satış veya pazarlama sürecinde veriler dikkatli bir şekilde devamlı olarak kullanılabilir.
  • Belirli periyotlarda ortaya çıkan değişiklikle görülebilir.
  • Satış ve pazarlana sürecinde karşılaşılan problemler tespit edilebilir.

Özetle satış hunisi; işletmelerin satış süreci performansını ortaya koyan en uygun pazarlama aracıdır. Satış sürecini efektif bir biçimde yansıtır. Böylece potansiyel müşterilerin gerçek müşterilere dönüşmesi için önemli bir pazarlama çalışması ortaya konulmuş olur.

TORK'un satış yönetimi özelliği ile fark yaratan bir işletme olmak ve dijitalleşmenin işinize sağlayacağı tüm faydaları hemen bugün deneyimlemek istiyorsanız buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilir veya bizimle online görüşme talebinde bulunabilirsiniz.

Sağlıklı günler!