Pandemiden büyüyerek nasıl çıkılır?

TORK
5 dakika
Pandemiden büyüyerek nasıl çıkılır?

Şirketler, pandeminden büyüyerek çıkabilir mi?

Koronavirüs pandemisi şirketlerin satış hedeflerini ve iç yönetim planlarını olumsuz etkiledi. Ancak bu durumu fırsata çevirmenin yolları da var. Teknolojiyi en üst seviyede kullanmayı başaran şirketler, çalışanlarına uzaktan çalışma imkanları sunarak, müşterileri hizmetlerini uzaktan yönetebiliyor. Böylece hem satış hedeflerine yaklaşabiliyor hem de günlük faaliyetlerini asgari düzeyde de olsa devam ettirebiliyorlar. Ayrıca, müşterilerini ve çalışanlarını en iyi şekilde idare etmek isteyen firmalar, pandemiyi fırsata çevirebiliyor. Peki, pandemiden büyüyerek nasıl çıkılır?

Şirketler Pandemide Nasıl Ayakta Kalabilir?

Dünyanın üretim üssü Çin’in Wuhan kentinden yayılan koronavirüs, iş yapma kültürünü de dönüştürdü. Bu dönüşüm, artarak devam ediyor. Herkesin evlere kapandığı; mağazaların ve iş yerlerinin kapandığı bir dönemde turizmden ulaşıma, yeme içmeden eğlenceye kadar her sektör adete felce uğradı. Tüketici talebinin azalması şirketleri kara kara düşündürmeye başladı.

Dünya çapındaki imalatın beşte biri Çin ile bağlantılı tedarik zincirleri vasıtası ile yapılıyor. Global dev şirketler de dahil olmak üzere dünya çapındaki birçok firma üretimlerinin büyük bir bölümü Çin’de yapıyor. Bununla bağlantılı olarak dünyadaki birçok ülkeye her sektörden ürünler ihraç eden ünlü markalar, koronavirüs pandemisi etkisi sebebiyle fabrikalarına kilit vuruyor. Turizm sezonu açılmıyor, sermaye ve tüketim malları gelirleri geriliyor, emtia fiyatları düşüyor, imalat sanayindeki tedarik zincirlerinde aksamalar yaşanıyor. Peki, bu durumda nasıl ayakta kalınabilinir?

Pandemiyi Fırsata Çevirme Önerileri

Dünyadaki pek çok ülkede pandeminin etkisi sürerken, karantina uygulanan Türkiye’de de şirketler yeni fırsatlar düşünüyor. Bu dönemde bazı iş çevreleri faaliyetlerini devam ettirirken, genellikle esnek çalışma modeli uygulamak zorunda kalıyor. Bazı firmalar da uzaktan çalışma modeli ile iş süreçlerini kontrol altında tutuyor. Müşterileri uzaktan kontrol etmek için de dijitalleşme süreçlerinin çok iyi işletilmesi gerekiyor. Karantina günlerinde pandemiyi fırsata çevirmek mümkün olabilir.

Öncelikle şu hususların bilinmesi gerekir;

  • Düşen hammadde fiyatları nedeniyle hammadde ithalatçıları döviz tasarrufu sağlayabilir. Ancak Çin’in ekonomik canlandırma hamlesi hammadde fiyatlarını yükseltebilir.
  • Çin’de duran üretim açığını, stratejik konumu ve hızlı üretim avantajı sebebiyle Türk şirketle veya ihracatçılar kapatabilir.
  • Çin ile iş yapan Avrupa pazarındaki birçok şirketin ilgisini çekmek üzere pandemi sonrası iş planları gözden geçirilmelidir. Avrupa için en ideal konumda bulunan Türkiye’deki şirketlerin bu fırsatı göz ardı etmemelidir.
  • Çin'e karşı alternatif üretim tesisi arayan ülkelerin yeni arayışlarına cevap verebilecek stratejiler geliştirilmelidir.
  • Özellikle paket servis ile çalışabilecek bir iş kolunda faaliyet gösteren firmaların e-ticaret ya da e-ihracat fırsatlarını iyi değerlendirmesi gerekir.
  • Pandemi sonrası dönemde artacak talebe karşı önlem alınmalıdır.
  • Uzaktan çalışmaya uygun özellikle internet tabanlı işlerde firmalar, çalışanlarının evden çalışma imkanlarını artırmalıdır.

Pandemi sonrası ne olacak? Pandemi ne kadar sürecek? Şirketler koronavirüsün etkisinden ne zaman kurtulacak? Bu ve benzeri soruların cevapları henüz net değil. Bir süre daha pandeminin etkisinin süreceğini göz ardı etmemek gerekiyor. Bu sebeple müşteri ilişkileri, muhasebe ve satış işlemleri gibi süreçleri bulut veya internet tabanlı yazılımlarla uzaktan kontrol etmeyi sağlayan TORK ile işlerinizin devamını sağlayabilirsiniz.

Sağlıkla kalın.