Ön Muhasebe Nedir?

Mertcan Kurt - İçerik Uzmanı
3 dakika
Ön Muhasebe Nedir?

Ön muhasebe, bir işletmede en sık duyulan terimlerden biridir. Genellikle genel muhasebe terimi ile karıştırılsa da ön muhasebe, işlevi sebebiyle genel muhasebeden daha önemlidir. İşletmeler için hayati önemi olan ön muhasebe nedir? 

Ön Muhasebe Ne Demek?

Ön muhasebe, temel olarak işletmelerin finansal yönetimini sağlayan iş süreçleridir. Bu süreçte kullanılan her türlü veriyi takip eden bir mekanizmadır. İşletmelerin en önemli finansal bilgileri ile ilişkilidir. Nakit para akışı, banka hesapları, müşteri verileri, çek, senet ve fatura işlemleri, stoklar ve teklifler gibi işletmelerin için temel finansal unsurların kayıtlarını ve hareketlerini takip eder.

Ön Muhasebede Hangi İşlemler Yapılır?

Ön muhasebenin sorumlu olduğu en önemli işlevleri şunlardır;

Cari hesap takibi: Cari hesap, müşterilerin ve tedarikçilerin hesaplarının toplamıdır. Alım satım işlemlerinde tahsilatlara, ödemelerden borç ve alacak takibine kadar her türlü cari hesap takibi, ön muhasebe işlemidir.

Personelin takibi: İşletme personelinin maaşları, avansları, primleri ve vergi giderleri önemli muhasebe işlemleri arasında yer alır. Personele yapılacak ödemelerin takibi, ön muhasebenin en önemli başlıkları arasında yer alır.

Fatura ve irsaliye takibi: Bu takip işlemi satış ve alış işlemleri için çok önemlidir. Bu işlemlerin periyodik takibi, işletmeler için uzun vadeli faydaları olan bir işlemdir.

Çek ve senet takibi: Nakit ödemeye alternatif olarak çek ve senet ile ödeme yapmak gerekebilir. Bu sebeple çek ve senetlerin iyi takip edilmesi gerekir. Örneğin; borç karşılığı çek alma ve müşteriye çek cirolama işlemi yapılıyorsa çek takibi büyük bir önem kazanır. Senetleri de vade tarihleri ile birlikte takip etmek gerekir.

Stok takibi: İşletmeler için stok takibi başat bir işlemdir. Düzenli stok takibi, ürünler hakkında gelecek öngörüsü sağlar. Bu işlemin, hem stok birikimi olmaması ve hem de stoksuz kalmamak için önemi vardır.

Banka ve kasa takibi: Banka ve kasa hesapları, nakit akışı ile ilgilidir. Banka hesabına para yatırılması ve çekilmesi, çek ödemeleri, gelen ve giden para transferleri gibi finansal işlemler, nakit akışı kategorisinin en önemli başlıkları arasında yer alır. Bu sebeple ön muhasebe, işletmenin nakit akışının yönetilmesi için stratejik bir önemdedir.

Ön muhasebe, işletmelerde finansal hataları ve maddi kayıpları önler. Ancak bunun için iyi bir ön muhasebe programı kullanmak önemlidir. Ön muhasebe programı, verilerin anlık ve doğru kaydedilmesini ve takibini sağlar. Ayrıca, hesap hatalarını ortadan kaldırarak, hızlı işlem yapmaya imkan verir.

Genel muhasebeye giden en önemli yol olanlardan biri hiç şüphesiz ön muhasebe. Ön muhasebe, bir şirketin finansal yönetiminde kullanılan her türlü veriyi takip eden finans sistemidir. Nakit para akışı, stoklar, teklifler, çekler, senetler, faturalar ve banka hesapları gibi temel finans unsurlarının kayıtlarını ve hareketlerini takip eder. TORK'un ön muhasebe modülü işletmenizin finans sistemini bulut ortamında uçtan uca yönetmenize imkan sağlar.

Sağlıkla kalın.