Müşteri Kayıdı ve Takibi Neden Önemlidir?

Nihan Yılmaz - İçerik Uzmanı
3 dakika
Müşteri Kayıdı ve Takibi Neden Önemlidir?

Şirketlerin en önemli varlıkları müşterileridir. Çünkü verdiğiniz hizmetin veya sunduğumuz ürünlerin ihtiyaç sahibi onlardır. Müşteri ihtiyacı olmazsa hizmetinde, ürününde hiçbir mali değeri yoktur. Dolayısıyla kar etme misyonu ile kurulan şirketlerin buradaki temel konuyu çok iyi anlamaları gerekir. Bu sebeple müşteriye özen gösterilmeli, müşteri memnun edilmeli ve müşteri ile yapılan tüm ticari ilişkiler kayıt altına alınmalıdır.

Müşteri Hafızası Yaratmada Kayıt Sisteminin (CRM) Önemi

İşletmenin her daim başarıya ulaşması için doğru bir müşteri takip sistemi (CRM) kullanılması gerekir. Müşterinin adres bilgisi, yetkili kişi isimleri, şimdiye kadar müşteriye verilen teklif veya sipariş bilgileri ile birlikte müşteri bazında alınan bağımsız notlar, müşteri takip sisteminde (CRM) doğru bir şekilde kayıt altına alınmalıdır. Alınan bu kayıtlar, işletmenin bir ömür boyu müşteri hafızası oluşturmasında etkili olacaktır. Çoğu zaman çalışan bir personel ile müşteri kayıplarının yaşandığına şahit oluruz. Müşteri takip sistemleri bu kayıpların önüne geçilmesinde işletmeye destek olan yazılımlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Dijital dönüşümün hayatımıza iyice nufüs ettiği bir dönemde, küçük ya da büyük ölçekli her türlü işletmenin bir müşteri kayıt sistemi (CRM) kullanması gerekir. Sadece müşterinin künye bilgilerini kayıt etmek için değil, müşteriye yapılan satışların aşamalarına hakim olmak, satış ekibinin performansını yakından takip etmek içinde bu sistemler son derece önemli hale geldi.

Mevcut Müşteri mi? Yoksa Yeni Müşteri Edinimi mi?

Son dönemde KOBİ'ler, yeni müşteri kazanmak ve müşterilerin ihtyiaçlarını gidermek için sıkı çalışmalar gerçekleştiriyor. Ancak mevcut müşterileri elde tutmanın ve ticari faaliyetleri sürdürmenin önemi gün geçtikçe daha da artıyor. Elbette işletme, yeni müşteri elde etmek için tüm imkanlarını seferber etmelidir fakat yeni müşteri edinme maliyetlerinin gün geçtikçe yükselmesi sebebiyle öncelikle mevcut müşterileri doğru müşteri takip sistemleri ile kayıt altına almak daha yararlı olacaktır.

Sizde basit bir excel şablonu ile müşteri ve tedarikçilerinizi TORK CRM'e hemen aktarabilir, onlarla yaptığınız ticareti düzenli olarak kayıt altına aldığınız için yeni tekliflerle karlılığınızı artırabilirsiniz. Dijitalleşmenin müşterilerinize sağlayacağı tüm faydaları hemen bugün deneyimlemek için buraya tıklayarak TORK'u ücretsiz deneyin!

Sağlık günler!