Müşteri İlişkileri Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

TORK
4 dakika
Müşteri İlişkileri Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Müşteri İlişkileri Yönetimi ya da sık kullanılan İngilizce kısaltmasıyla “CRM”, son yıllardaki teknolojik gelişmelere paralel olarak büyük bir gelişme yaşadı.

Müşterilerin bütün temas noktalarını (teklif, sipariş, irsaliye, aktivite, görev yönetimi vb.) yönetmeyi sağlayan Müşteri İlişkileri Yönetimi yazılımları, işletmenin ticari yaşam döngüsü içerisinde müşteri hafızası oluşturmada oldukça fayda sağlıyor. Kolay öğrenilebilir ve pratik sistemler oldukları için KOBİ'ler tarafından sıklıkla tercih edilmeye başlanan Müşteri İlişkileri Yönetimi yazılımları, her ölçekteki işletme için kritik öneme sahip. Peki, Müşteri İlişkileri Yönetimi nedir? Müşteri İlişkileri Yönetimi Nasıl Yapılır? İşte cevapları…

Müşteri İlişkileri Yönetimi Nedir?

Müşteri İlişkileri Yönetimi, bir işletmede müşteri etkileşimini tek bir yerde toplayamaya yarar. Müşteri deneyimi ve memnuniyeti artırmaya yönelik faaliyetlere ek olarak müşteriye sunulan hizmetleri de iyileştirmede önemli avantajlar sunar. Her büyüklükteki işletmenin büyümesini ve kâr elde etmesini destekleyen Müşteri İlişkileri Yönetimi yazılımları, tüm satış döngüsünü merkezileştirir. Ayrıca, işletmeye göre özelleştirilebilir özelikler içerir; ölçeklenebilir oldukları için muhasebe veya diğer yazılımlarla (ERP, MRP, SAP) entegrasyona açıktır.

Müşteri İlişkileri Yönetimi Nasıl Yapılır?

Müşteri İlişkileri Yönetimi, mevcut müşterileri korumak, müşteri memnuniyeti sağlamak ve yeni müşteriler kazanmak için önemli yazılımlardır. Sistem üzerinden tutulan müşteri ziyaret notları, müşteriye gönderilen teklif, müşterinin verdiği cevaplar, alınan siparişlerin takibi gibi müşteri tabanlı kanallardan alınan bilgilerin müşteri odaklı çalışmada etkisi büyüktür. İşletmenin müşteri odaklı iş akışlarını ve iş süreçlerini organize etmeye yarayan Müşteri İlişkileri Yönetimi yazılımları, müşteri veya tedarikçi hakkında aranan bilgiyi hızlıca ulaşmayı sağlar. Böylece iş birliği veya anlaşma yapma gibi süreçleri kolaylaştırır. Pazarlama ve satış otomasyonu, iletişim ve proje yönetimi gibi temel özellikler içeren Müşteri İlişkileri Yönetimi yazılımları, işletmenin çalışma sistemine entegre edilebilir. Böylece müşteri etkileşimini, satış sürecini ve pazarlama kampanyalarını kolaylaştırır ve iyileştirir. Müşterilerle bağlantılı görevleri otomatikleştirir, veri analizine olanak tanır.

Müşteri İlişkileri Yönetimi’nin Avantajları Nelerdir?

  • Müşteri İlişkileri Yönetimi stratejileri, ekibin sesi gibidir. Müşteri notları veya yazışma, iletişim ve e-posta gibi müşteri ile temas noktalarını yönetmeyi sağlar.
  • Potansiyel müşterileri, müşteri ihtiyaçlarını, teklifleri ve dönüşümleri tek bir yerden takip etmeye olanak tanır.
  • İş mekanizması, ekip ve müşteri tabanı gibi farklı sistemlerin görünürlüğünü önemli ölçüde artırır.
  • Müşteri odaklı tüm verilerin takibini ve görev otomasyonunu kolaylaştırır.
  • Personelin işlerini pratikleştirerek, zamandan tasarruf sağlar.
  • Telefon görüşmelerini derlemeye imkan verir.
  • Eski ve yeni müşteriler, Müşteri İlişkileri Yönetimi yazılımı üzerinden otomatik olarak takip edilebilir.
  • İş birliği ya da anlaşmaları otomatikleştirerek, personelin faaliyetlere odaklanmasına yardımcı olur.

Sizde Müşteri İlişkileri Yönetiminizi TORK CRM ile uçtan uca yöneterek fark yaratan bir işletme olabilirsiniz. Dijitalleşmenin işinize sağlayacağı tüm faydaları hemen bugün deneyimlemek istiyorsanız buraya tıklayarak kayıt oluşturabilirsiniz.

Sağlık günler!