Muhasebe Hesap Kodları Nedir? Ne İşe Yarar?

Nihan Yılmaz - İçerik Uzmanı
6 dakika
Muhasebe Hesap Kodları Nedir? Ne İşe Yarar?

Muhasebe mekanizması, finansal işlemlerde kayıt yapmak, sınıflandırmak, raporlamak ve analiz etmek olmak üzere dört temel işlevi yerine getirir. Bu işlemler, doğası gereği karmaşık bir yapıdadır. Muhasebe birimi, sınıflandırma işlevini kodlarla yerine getirir. Bu kodlara ”hesap” adı verilir. Muhasebe kodlama sistemine de ”Tek Düzen Hesap Planı” denir. Peki, muhasebe hesap kodları nelerdir? Muhasebe hesap kodları ne işe yarar?

Muhasebe Hesap Kodları Nedir?

Muhasebe, bir işletmenin finansal işlemleri ile ilgili her konu ile bağlantılı süreçleri ifade eder. Her ölçekteki işletmeler muhasebe kaydı tutmak zorundadır. Bu kayıtların eksiksiz, doğru ve hatasız bir şekilde yerine getirebilmek için kayıtların nerede ve nasıl tutulacağını bilmek gerekir. Bu sebeple “muhasebe hesap kodları” geliştirilmiştir. Bu kodlar, muhasebe işlevinin temelidir. Hangi hesaba kayıt yapılacağı, hesapların nasıl takip edileceği gibi konularda hesap kodlarının bilinmesi gerekir.

Muhasebe kayıtlar, işletmenin büyüklüğüne göre binlerce hatta on binlerce işlem anlamında gelir. İşletmelerin günlük muhasebe kayıtları arasında faturalardan kasaya, banka hesaplarından nakit akışına kadar birçok başlık bulunur. Günlük muhasebe işlemlerinin tamamının eksiksiz ve doğru bir şekilde muhasebe bilgi sistemine kaydedilmesi gerekir. Ayrıca, bu kayıtlara gerektiğinde ulaşabilmek de önemlidir. Kayıtlar arttıkça muhasebe işlemleri karmaşıklaşır ve zorlaşır. Bunun için muhasebe işlemlerini, türüne ve amacına göre düzenleyen muhasebe hesap kodları vardır.

Muhasebe Hesap Kodları Ne İşe Yarar?

Muhasebe kod sistemindeki kodların anlamı şöyledir;

  • İlk rakam: Muhasebe hesap kodundaki hesap sınıfıdır.
  • İkinci rakam: Hesap grubudur.
  • Üçüncü rakam: Büyük defter hesabıdır.

Ana hesapların muhasebe hesap kodları üç haneden oluşur. İlk hanedeki rakam; gelir tablosu, bilanço ve nazım hesaplarına göre değişiklik gösterebilir. Buna göre;

  • 1, 2, 3, 4 ve 5 rakamları ile başlayan muhasebe hesap kodları, bilanço hesaplarına işaret eder. Yani örneğin; “2” rakamı ile başlayan bir hesaba kayıt girilirse bilançoya veri işlenmiş olur.
  • “6” rakamı ile başlayan hesaplar, gelir tablosuna işaret eder.
  • “7” rakamı ile başlayan hesaplar, gider hesaplarına işaret eder.
  • “9” rakamı ile başlayan hesaplar, nazım hesaplarına ya da “tali hesaplara” işaret eder.
  • 770 muhasebe kodu; Genel Yönetim Giderleri kodudur. İşletmede yönetimi ilgilendiren kararlar, sevk ve idare konuları, hukuki ve personel konuları gibi işler için kullanılan giderler, bu hesap üzerinden takip edilir. Bu grupta, “771 Genel Yönetim Giderleri Yansıtma Hesabı” ve “772 Genel Yönetim Giderleri Farkları Hesabı” da vardır.
  • 760 muhasebe kodu; pazarlama, satış ve dağıtım giderleri hesabını ifade eder. Stok girilmesi, mal veya hizmetin teslimatı gibi süreçlerdeki giderler, bu koddaki hesapta takip edilir.
  • 320 muhasebe kodu; satıcılar hesabını ifade eder. İşletmeye mal ve hizmet alımları sebebiyle oluşan senetsiz borçlar bu hesapta takip edilir. Bu grupta; “321 Borç Senetleri”, “322 Borç Senetleri Reeskontu (-)”, “326 Alınan Depozito ve Teminatlar” ve “329 Diğer Ticari Borçlar” kodlu hesaplar da vardır.

TORK’un gelişmiş “Rapor” araçları sayesinde (Stok, Satışlar Listesi, Nakit Akışı, Cari Raporu, KDV Raporu vb.) muhasebe çalışanlarınızın veya mali müşavirinizin program üzerinden işlem yapmalarına imkan sağlayabilirsiniz. Almak istediğiniz raporların tarih aralığını belirleyerek tüm bilgileri Excel olarak bilgisayarınıza indirebilir, şirketinizin veya mali müşavirinizin kullandığı Genel Muhasebe programına elle işleyebilirsiniz.

Sağlıkla kalın.