Mali Mühür Başvurusu Nasıl Yapılır?

TORK
6 dakika
Mali Mühür Başvurusu Nasıl Yapılır?

Mali mühür veya mali mühür sertifikası, elektronik kaşedir. TÜBİTAK tarafından gönderilen mali mühür, kurumsal e-imza niteliğindedir. Tüzel firmaların ve e-fatura kullanıcılarının mali mühür başvurusu yapması gerekmektedir.

E-fatura başvurusu aşamasında işletmeyi sisteme tanımlamak için mali mühür kullanılır. İşletmenin bilgilerinin sistemde doğrulanması için gerekli olan mali mühür, aynı zamanda gizlilik ve güvenlik sağlayan bir uygulamadır. Elektronik faturaların, sertifikaların ve diğer elektronik belgelerin içeriğini, bütünlüğünü ve kaynağını garanti altına alma özelliği vardır.

Mali mühür sertifikası, “10 MM ESHS” sistemi ile üretilir. Bu lisans, akıllı kart içinde bulunur ve bu kartlar mini USB kart okuyucu ile birlikte yetkiliye teslim edilir. Akıllı kartlar 5 yıl garantilidir.

Mali mühür ile e-imza, farklı sistemlerdir. Islak imza yerine geçen e-imza, işletmeye değil şahsa verilir; mali mühür ise işletmelere veya firmalara verilir. Ancak mali mühür, “kurumsal e-imza” olarak da tanımlanmaktadır.

Mali Mühür Nasıl Alınır?

Mali mühür, elektronik ortamlarda muhataplara gönderilen e-belgelerin içeriğinin güvenliği için kullanılır. Bu sebeple mali mühür alınması kanunen zorunludur. Mali mühür olmadan e-fatura düzenlenemez. Mali mühür başvurusu, Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin Kamu SM internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. İlgili başvuru formunu doldurduktan sonra mali mühür ücreti TÜBİTAK’a gönderilmelidir. Gerekli işlemlerin ardından mali mühür 7 gün içerisinde gönderilir.

E-fatura ve e-defter başvurusu kabul edilen firmalar, mali mühür için Kamu SM’ye başvuru yapmak zorundadır. Kamu SM, TÜBİTAK bünyesinde bir kamu kurumudur. Mali mühür Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısının devamlılığının sağlanması için yetkili kurum olan Kamu SM, ayrıca, mali mühür yedeklerinin muhafaza edilmesi, garanti altına alınması ve bakımı ile ilgili süreçleri faaliyetleri yürütmekle de sorumludur.

2020 Mali Mühür Ücretleri

2020 yılı mali mühür ücretleri, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli oldu. Buna göre, 2020 mali mühür fiyatları şöyledir;

  • Tüzel kişiler için mali mühür ücretleri: Anonim şirketler ya da limitet şirketler için üç yıllık mali mühür, güvenlik hizmetleri sertifikası ve akıllı kart okuyucu dahil olmak üzere 245 TL + KDV’dir.
  • Gerçek kişiler için mali mühür ücretleri: Şahıs firmaları için üç yıllık mali mühür, güvenlik hizmetleri sertifikası ve akıllı kart okuyucu dahil olmak üzere 155 TL + KDV’dir.

Mali Mühür Hakkında Faydalı Bilgiler

  • E-fatura kullanma zorunluluğu olan tüzel firmaların mali mühür alması zorunludur.
  • Kanuni düzenlemeler çerçevesinde kullanılan mali mühür ve güvenlik hizmetleri sertifikasının üç yılda bir yenilenmesi gerekir.
  • Şirketlerin unvan değişikliği durumunda yeni bir mali mühür başvurusu yapılması gerekmektedir.
  • E-fatura başvurusu e-imza ile ya da mali mühür ile yapılabilir.
  • Mali mühür, USB şeklinde bir cihazla teslim edilir. Bu cihaz, TÜBİTAK tarafından hazırlanır ve elektronik bir lisans niteliğindedir.
  • Mali mühür, firmaların düzenlediği e-belgelerin muhteviyatını garanti altına alır.
  • Mali mühür, firmalarda yetkilendirilmiş kişiler tarafından kullanılmalıdır. Yetkili kişilerin bildirilmesi de zorunludur.

TORK İle Mali Mühür Başvuru Süreci Çok Kolay!

TORK ile mali mühür, e-fatura ve e-arşiv süreçlerine sorunsuz geçiş yapabilirsiniz! E-fatura sürecinde mali mühür başvurusu için uzmanlarımız size destek vermek için hazır. Teknoloji transfer uzmanlarımız süreci sizin adınıza yönetiyor. E-fatura’ya ilk kez geçecekler, TÜBİTAK Kamu SM tarafından verilen mali mühür sertifikası ve şifresini temin etmelidir. Sonrasında e-fatura başvuru adresinden yararlanma yöntemini “Özel Entegrasyon” seçerek e-fatura başvurusunda bulunmalıdır. E-fatura başvurusu tamamlandıktan sonra TORK destek ekibi size mali mühür hakkında her türlü yardımda bulunacaktır. Bunun için 0850 840 36 30 numaralı telefonu aramanız yeterli!

Sağlıklı günler dileriz.