İnsan Kaynakları Yönetimi

Nihan Yılmaz - İçerik Uzmanı
5 dakika
İnsan Kaynakları Yönetimi

Bir işletmenin, piyasaya sürdüğü mal ve hizmetlerin kalitesi kadar önemli olan mihenk taşı, bünyesinde çalışan personellerdir. Bu personellerin idaresini sağlayan ve onların memnuniyetini gözeterek bir sistem yaratan departmana ise İnsan Kaynakları denmektedir.

İnsan Kaynakları Yönetimi Nedir?

Kurumsallık ilkesiyle hareket eden, doğru adımlar atarak hem yönetimi hem de personeli daha ileri düzeye ulaştırmak isteyen her firma İnsan Kaynakları Yönetimi nedir sorusunun cevabını aramaktadır. İşletmenin maksimum verime ulaşabilmesi ve departmanlar arası olduğu kadar bölümlerin kendi içlerindeki düzeninin korunmasının yolu, iyi yönetilen bir İnsan Kaynakları Yönetimi’nden geçmektedir. Örneğin, haftalık veya yıllık izinler personelin motivasyonunu yükseltmek için yeterli olmayabilir, bu noktada İK Yönetimi çeşitli etkinlikler düzenleyerek iş hayatının stresini azaltacak yöntemler uygulayabilir.

İnsan Kaynakları Yönetiminin Görevleri Nelerdir?

Maddeler halinde sıralamak gerekirse, İnsan Kaynaklarının sorumlu olduğu yönetime sunması gereken raporlardan, personeller ile birebir görüşme yapmak gibi pek çok farklı görevi bulunmaktadır.

  • Kurumsal Sorumluluk: İnsan Kaynakları, şirketin veya işletmenin kurumsallık hedefini benimseyerek çalışmalar yapmalıdır. Bu itibarı zedeleyecek davranışlardan kaçınılması için bu alan ile ilgili eğitimleri düzenleyerek çalışanları bilgilendirmelidir.
  • Çalışma Psikolojisi: Çalışan ücretleri, izinleri, saatleri ve memnuniyeti gibi unsurlar, İnsan Kaynakları Yönetimi tarafından analiz edilerek rapor haline getirilmelidir. Bir işletmedeki huzuru sağlayacak etkenlerden bir tanesi, personelin güler yüzünün, çalıştığı firmaya olan güveniyle doğru orantılı olmasıdır. Motivasyonu yükseltecek tatil veya ödüller, departmanın göz önünde bulundurması gereken mevzular arasındadır.
  • İş Sağlığı ve Güvenliği: İşletmede çalışan her personelin, bireysel olarak edinmesi gereken sertifikalardan en önemlisi, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi sertifikasıdır. İş kazalarının ve hafif yaralanmalarının önüne geçmek için, İK Yönetimi vakit kaybetmeden konferanslar düzenlemelidir.
  • İş İlişkileri: Firmaların zamanı değerlidir. Olabilecek en üst düzeydeki verimli akışın sağlanması, departmanlar arasındaki ilişkilerin net olmasıyla sağlanmalıdır. Toplantıların düzenlenmesi, ast üst ilişkileri gibi personelin bilmesi gerekecek her türlü eğitim, İK Yönetimi tarafından aktarılmalıdır.

İnsan Kaynakları, firmanın profilini belirler

İşletmeye bizzat ya da dolaylı yoldan birçok iş başvurusu gerçekleşir. Bunların arasından sıyrılarak personel haline gelecek ve firmayı temsil edecek pek az kişi vardır.

İnsan Kaynakları Yönetimi, adayların başvuru sürecinden itibaren işletmeye girişine kadarki bütün detayları titizlikle yönetmelidir. Adayın CV’si, hitabeti, gelecek vaat ediyor oluşu gibi unsurlar bir araya getirilerek yönetime sunulmalı ve takibi yapılmalıdır.

Onları bekleyen çalışma prensipleri, iş başvurusu yapan adayların firmadan beklentileri, organizasyon ve firmanın kurumsallık ilkeleri doğrudan aktarılmalı ve her iki tarafın da kazançlı olabilmesi adına birebir iletişim kurarak tüm personel açıkları ivedilikle gidermelidir. Bu, performans yönetimi ve iş gücü yönetimi bakımından önem arz etmektedir.

Bir şirketi insan vücudu gibi tasvir etmek gerekirse, İnsan Kaynakları Yönetimi bir omurga gibidir, işletmenin dik durarak sistemin kesintiye uğramadan çalışması için gerekli ve önceliklidir.

TORK ile personel özelinde burada sayılan birçok işlemi yerine getirebilirsiniz. Yeni çalışan girişi yapabilir, departman/şube ve takım bazında atamalar yapabilirsiniz. Personel izini, maaş/SGK ödemeleri ve masrafları hızlıca ön izleyip, işlem yapabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz.