Fiyat Teklifi Nedir? Nasıl Hazırlanır?

TORK
6 dakika
Fiyat Teklifi Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Fiyat teklifi; ürün/hizmet isminin, kod bilgisinin, adedin, tutar bilgisinin ve müşterinize vaad ettiğiniz hizmetin teknik veya ödeme koşullarının yer aldığı bir belge türüdür. Profesyonel bir fiyat teklifi hazırlamak için tasarım ve içerik açısından dikkat etmeniz gereken birçok nokta vardır.

Peki, fiyat teklifi nedir? Fiyat teklifi nasıl hazırlanır? Fiyat teklifi hazırlarken nelere dikkat etmek gerekir?

Fiyat Teklifi Nedir?

Fiyat teklifi, herhangi bir satış işlemi öncesi müşteri ile paylaşılan bir belgedir. Satış teklifi olarak da bilinen fiyat teklifi, işe göre farklılık gösterir. Fiyat teklifinde; müşteri künye bilgileri, ürün ya da hizmet adı, ürün ya da hizmet türü, adet ve ürün yada hizmet için talep edilen ücret gibi bilgiler yer alır.

Fiyat teklifinin bir geçerlilik süresinin olmasını gerekir. Bunun sebebi ise artan maliyetler veya enflasyonist bir ortamdır. Bugün verdiğiniz bir satış teklifinde yer alan ürün fiyatlarını iki ay sonrası için garanti edemeyebilirsiniz.

Fiyat Teklifi Nasıl Hazırlanır?

Fiyat teklifi hazırlamak için genellikle ofis (word, excel cv.) araçları kullanılır. Bu dosyalarda karmaşık ve uzun bilgilerle hazırlanan satış teklifi, müşteriler için profesyonel olmayan bir algı oluşturabilir. Bu sebeple fiyat teklifi, bir CRM veya fiyat teklifi hazırlama programı üzerinden kısa, öz ve net bilgilerden oluşturalarak tasarlanmalıdır.

Fiyat teklifinde ilk olarak dikkat edilen nokta doğal olarak fiyattır. Fiyat teklifinde “fiyatın avantajlı olduğu” vurgusu yapmak, ters bir etki oluşturabilir. Ürün veya hizmet kod bilgisinin yer alması satış açısından takip avantajı sağlar. Ara toplam, iskonto, genel toplam bilgisi ile satış koşullarının ne olacağı fiyat teklifi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktalar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Fiyat Teklifi Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Müşterinin fiyat teklifi istemesi, satış kapanana kadar uzanan bir süreç oluşturur. Teklif süreci, müşteriyi bekletmemek ve satışı kapatmak adına hızlı ve profesyonel bir şekilde yönetilmelidir. Çünkü bir müşteri fiyat teklifi istemişse, ona satış yapma ihtimali ortalamanın üzerindedir. CRM programları, teklif hazırlamanın yanı sıra, satış sürecinizi de kuşbakışı olarak yönetme imkanı verdiği için satış ekiplerine üst düzey takip avantajı sağlar. Fiyat teklifi hazırlarken aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz satış süreciniz açısından kıymetli olacaktır.

  • Öncelikle fiyat teklifi hangi dilde hazırlanacak. İngilizce bir fiyat teklifi mi yoksa Türkçe mi? Teklif hazırlama programlarında seçtiğiniz dile göre başlıklar ve açıklamalar siz hangi dilde teklif çıkacaksanız ona göre ekranda belirir.
  • Müşterinize sunduğunuz ürün veya hizmetle alakalı ürün görsellerinin fiyat teklifinde olması en dikkat edilen noktalardan birisidir. Teklifinizin profesyonel görünmesini sağlar.
  • Müşteriniz, verdiğiniz fiyat teklif ile alakalı (ara toplam, iskonto tutarı, iskonto sonraki toplam vb.) genel toplam bilgilerini kolayca okuyabilmelidir.
  • Teklif alt metninde satış koşullarının ne olacağı (teslimat, ödeme koşulları vb.) açıkça belirtilmeli, müşterinin ihtiyaçlarına ve beklentilerine yönelik sunulacak çözümler net ifadelerle anlatılmalıdır.
  • Her gelen yeni taleple birlikte teklif hazırlama sürecini sıfırdan yürütmek işte verimsizliğe yol açar. Bu yüzden teklif hazırlarken teklif şablonlarından faydalanmak akıllıca olacaktır. Teklif hazırlama programlarında farklı konu başlıkları özelinde alternatif içeriklere (alt metin, üst metin, ürün görseli, satış koşulları) dayalı farklı teklif şablonları oluşturabilirsiniz. Bu özelleştirmeleri bir kere kaydettikten sonra şirketinizdeki diğer kullanıcılar tarafından da kullanılmasına ve müşterilerinize saniyeler içerisinde teklif çıkılmasına altyapı oluşturabilirsiniz. Hazırladığınız teklifleri sistem üzerinden tek tıkla e-posta ile gönderebilir veya PDF dosyaları oluşturabilirsiniz.

Ücretsiz Fiyat Teklifi Oluşturun!

Sizde müşterilerinizin beklentilerine uygun fiyat teklifleri hazırlamak için buraya tıklayın ve hemen ücretsiz deneme kaydı oluşturun. Müşterilerinize profesyonel görünümlü fiyat teklifleri göndermeye hemen başlayın!

TORK'ta yeni teklif oluşturmak için Satış/Teklifler/Ekle işlem sırasını takip edin. Teklifinizi kaydettikten sonra detay ekranı üzerinden "İşlemler/Yazdır-Gönder" adımını izleyerek şablon düzenleme ekranına ulaşabilirsiniz. Teklif yönetimi modülünün işinize sağlaycağı faydaları daha detaylı öğrenmek için buraya tıklamanız yeterli.

Sağlık günler!