e-Fatura Zorunluluğu Kriterleri Değişti!

TORK
7 dakika
e-Fatura Zorunluluğu Kriterleri Değişti!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde (Sıra No: 509) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği (Sıra No: 535)” 22 Ocak tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, e-Süreçlerin ya da elektronik belgelerin kullanımında ve denetiminde önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre, e-Arşiv ve e-Faturaya geçiş zorunluluğu için ciro limitleri aşağı çekildi. Ayrıca, e-Fatura zorunluluğu kapsamına başka sektörler de eklendi. e-Ticaret yapan şirketler için de e-Faturaya geçiş zorunluluğu şartları değiştirildi.

Peki, e-Fatura geçiş zorunluluğuna ilişkin yeni tebliğ neler içeriyor. İşte detaylar…

e-Fatura Zorunluluğu Tarihleri

Yeni tebliğe göre, e-Faturaya geçiş zorunluluğu sürecinin brüt satış hasılatı oluşan yılı takip eden temmuz ayının ilk gününe kadar tamamlanmış olması gerekiyor. 

  • 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL olan tüm mükellef işletmeler 1 Temmuz 2022 tarihinde,
  • 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL olan tüm mükellef işletmeler 1 Temmuz 2023 tarihinde,
  • 2021 yılı brüt satış hasılatı 1 milyon TL olan e-ticaret işletmeleri 1 Temmuz 2022 tarihinde,
  • 2022 yılı brüt satış hasılatı 500 bin TL olan e-ticaret işletmeleri 1 Temmuz 2023 tarihinde,
  • 2021 yılı brüt satış hasılatı 1 milyon TL olan gayrimenkul, oto alım satım ve aracılık işletmeleri 1 Temmuz 2022 tarihinde,
  • 2022 yılı brüt satış hasılatı 500 bin TL olan gayrimenkul, oto alım satım ve aracılık işletmeleri 1 Temmuz 2023 tarihinde,
  • Konaklama hizmeti veren işletmeler hasılat kriteri olmadan 1 Temmuz 2022 tarihinde e-Fatura zorunluluğu süreçlerini tamamlaması gerekiyor.

e-İrsaliye Zorunluluğu Tarihleri

  • 2021 yılında brüt satış hasılatı 10 milyon TL tüm mükellefler 1 Temmuz 2022 tarihinde;
  • 2022 yılında brüt satış hasılatı olan 10 milyon TL tüm mükellefler 1 Temmuz 2023 tarihinde e-irsaliye geçiş zorunluluğu sürecini tamamlamış olacak.

e-Arşiv Zorunluluğu Tarihleri

e-İrsaliye zorunluluğunda mükelleflerin kapsamı genişletildi. Buna göre;

  • e-Faturaya dahil olmayan mükellefler 2 bin TL ve üzerinde tutarlar için,
  • Tüm nihai tüketiciler 5 bin TL ve üzerinde tutarlar için GİB tarafından belirlenen fatura kesme sınırı ile eşitlenecek ve GİB portalından e-Arşiv fatura düzenlenecek. Uygulama 1 Mart 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.

Tebliğ Başka Hangi Maddeler İçeriyor?

Tebliğde yer alan diğer bazı maddeler şunlar;

  • e-Arşiv fatura uygulamasına dahil olan e-ticaret şirketleri, ürünün sevkinin ardından sorgulanması, görüntülenmesi ve doğrulanması için gerekli bilgileri içeren özel kodlu belgenin çıktısını saklayabilecek.
  • Kıymetli maden alım/satım yetkisi bulunanların düzenlediği “Döviz ve Kıymetli Maden Alım Belgesi” ile “Döviz ve Kıymetli Maden Satım Belgesi” yerine aynı niteliklere sahip “Elektronik Döviz ve Kıymetli Maden Alım/Satım” belgeleri düzenleme imkanı getirildi.

“Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde (Sıra No: 509) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği (Sıra No: 535)” için tıklayın: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/01/20220122-10.htm

TORK ile e-Fatura'ya geçmek çok kolay!

KOBİ’mizin e-Fatura ve e-Arşiv geçişlerini onlar adına biz yürütüyoruz. Firmanız 750 TL değerindeki geçiş hizmetinden ücretsiz olarak faydalanabiliyor. (Mali mühür ücreti hariç). e-Fatura mükellefi olan müşterilerimiz mevcut kontörlerini 3 ay içerisinde harcamak koşulu ile sisteme ücretsiz olarak taşıyabiliyor, nakil ücreti ödemelerine de gerek kalmıyor.

TORK'un dijitalleşme sürecinde işinize sağlayacağı faydaları hemen deneyimlemek için buraya tıklayarak kayıt olabilir veya bizimle online görüşme talebinde bulunabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz.