e-Fatura Nedir?

TORK
4 dakika
e-Fatura Nedir?

e-Fatura (elektronik fatura), dijital faturadır. Elektronik ortamda hazırlandığı için birçok avantajı olan e-Fatura, ticaretle uğraşan firmalar için “olmazsa olmaz” uygulamalar arasına girmeye başlamıştır. Basılı fatura maliyetlerinden kurtulma, profesyonellik, fatura işlemlerinde hız, takip kolaylığı ve çevreye duyarlılık gibi birçok avantajı bulunan e-Fatura, 2020 yılında birçok firma için zorunlu hale geliyor. Peki, e-Fatura nedir? e-Fatura mükellefleri kimlerdir?

e-Fatura nedir?

e-Fatura, kağıt faturanın alternatifidir. Devletin finansal otoritelerinin dijital sistemler verdiği önemin bir yansımasıdır. Şirket muhasebecilerinin işini kolaylaştıran e-Fatura, takibi ve arşivlenmesi kolay, hızlı bir fatura sistemidir.

e-Fatura mükellefleri kimledir?

e-Fatura mükellefleri, belli bir ciroya sahip işletmeler veya firmalardır. Kanunlara göre e-Fatura kullanmak zorunda olan kişi veya firmalar, “e-Fatura mükellefi” olarak anılır. 2020 yılında belirlenen miktarda ciroya sahip firmaların e-Fatura’ya geçmiş olması gerekmektedir. e-Fatura mükellefleri, müşterilerine e-Fatura gönderebilmek için e-Fatura sistemine kayıt olmakla yükümlüdür.

2020 tarihinden itibaren 5 bin TL ve üzeri faturalar kağıt olarak düzenlenemeyecek. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren fatura kesilen taraf vergi mükellefi ise, KDV dahil 5 bin TL; vergi mükellefi değil ise KDV dahil 30 bin TL üzeri faturalar kağıt olarak düzenlemeyecek.

  • 2018 yılı ve sonrası brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan firmalar, 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e-Defter ve e-Fatura sistemine geçmek zorundadır.
  • e-Fatura mükellefi olan firmalar, aynı zamanda 1 Ocak 2020 tarihinde e-Arşiv sistemine geçmek zorundadır.
  • İnternetten hizmet ve e-posta satışı ve meyve-sebze ticareti yapan firmalar, ciro limitine bakılmaksızın 1 Ocak 2020 tarihinde e-Fatura ve e-Arşiv sistemlerine geçmek zorundadır.
  • Şahıs veya sermaye şirketleri ciro ve fatura kesim sınırlaması olmaksızın e-Fatura sistemine geçiş yapabilir.
  • e-Fatura sistemine gönüllü olarak entegre olmak isteyen firmaların ciro ve fatura kotası bulunmuyor.

e-Fatura mükellefiyeti zorunlu olup e-faturaya belirtilen tarihte geçiş yapmayan firmalara Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.

TORK ile e-Fatura'ya geçmek çok kolay!

TORK ile siz de e-Faturanın tüm avantajlarından faydalanmaya hemen başlayabilirsiniz. Kısa bir süre için KOBİ’mizin e-Fatura ve e-Arşiv geçişlerini onlar adına biz ÜCRETSİZ bir şekilde yürütüyoruz. Firmanız 750 TL değerindeki geçiş hizmetinden ücretsiz olarak faydalanabiliyor. (Mali mühür ücreti hariç). e-Fatura mükellefi iseniz mevcut kontörlerinizi 3 ay içerisinde harcamak koşulu ile sisteme ücretsiz olarak taşıyabiliyor, nakil ücreti ödemek durumunda kalmıyorsunuz. Üstelik 2.000'e kadar e-Faturayı sisteme herhangi bir ücret ödemeden taşıma hakkınızda bulunuyor.

TORK'un e-Fatura özelliği ile fark yaratan bir işletme olmak ve dijitalleşmenin işinize sağlayacağı tüm faydaları hemen bugün deneyimlemek istiyorsanız buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilir veya bizimle online görüşme talebinde bulunabilirsiniz.

Sağlıklı günler