CRM Nedir? Ne işe yarar?

Nihan Yılmaz - İçerik Uzmanı
6 dakika
CRM Nedir? Ne işe yarar?

Bir işletmenin hedeflediği pazarda tutunabilmesi, pazardaki rakipleri arasından sıyrılarak farklı ve daha iyi olduğunu kanıtlamak gibi bir uğraşı vardır. Rakipler arasında sıyrılmak içinde müşterilerinizi iyi yönetmeniz, doğru ürünü, doğru zamanda satış odaklı bir işletme kültüründe yönetimiz gerekir.

Bugün, işletmenin en önemli unsuru CRM, yani "Customer Relationship Management" üzerinde durmaya çalışacağız.

Türkçe olarak isimlendirildiği zaman "Müşteri İlişkileri Yönetimi" olarak adlandırılan CRM’nin izlediği belirli stratejiler vardır. Bunların başında, ilgilendikleri işletmenin müşterileri ile olan ilişkisi ve bu ilişkinin nasıl geliştirilebileceği gelmektedir. CRM’nin işlevi nedir sorusunun cevabı müşteriler ile kurulan ilişkilerin haricinde işletmenin sahip olduğu müşterileri kaybetmeyi önlemek ve skalayı genişleterek daha geniş bir müşteri portföyüne ulaşabilmektir.

Bir Yönetim Felsefesi olarak CRM

Yeni teknoloji ve yazılımlar nedeniyle işletmelerin eski yöntemlerden uzaklaşarak çağa ayak uydurmasının bir diğer adı da yönetim felsefesi olarak bilinir. CRM programı ne işe yarar ve neden CRM kullanmalıyım diyerek sorgu yapan her firma, detaylı bilgiye ve istatistiğe kolayca ulaşabilmektedir.

CRM yazılımı, faydaları bakımından da tercih eden işletmenin büyümesine katkı sağlamaktadır. Departmanın başlıca görevleri ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir:

  • CRM, işletmenin müşteriler ile daha kolay iletişim kurabilmesini sağlar.
  • Halihazırda işletmeyi tercih eden müşterilere artı olarak yeni kişilere ulaşabilmek adına stratejiler oluşturur.
  • Pazarda hedef alınan kitlenin istatistikleri, CRM tarafından tutulur. Bu şekilde işletme, müşterileri hakkında detaylı bilgiye sahip olur.
  • Müşteri memnuniyetinin en üst düzeyde tutulması için yalnızca ürünün veya hizmetin kalitesi yeterli olmayabilir. Önemli olan, etkili planlamalar ile doğru zamanlamayı ayarlamaktır.
  • Kurumsallık ilkesini benimseyen her işletmenin temeli, CRM etrafında şekillenirse planlanan süre içerisinde hedef pazara giriş ve hesaplanmış büyümeler gerçekleşir.
  • CRM, müşteriler hakkındaki bilgileri sistematik bir düzende işletme yöneticilerinin erişimine açar.

CRM, işletmedeki tüm diğer departmanlar arasındaki sistemi direkt olarak etkiler.

Tüm müşteri verilerinin tek bir sistemde toplanmış olması, farklı departmanların sorumlu olduğu görevler ile doğrudan ilişkilidir. Örneğin, müşterinin geçmişten itibaren alım satımları, ihtiyacı olmuş ve olabilecek mal ve hizmetlerin analizleri CRM tarafından yapıldıktan sonra, Pazarlama Bölümü stratejilerini geliştirir. Böylece mal veya hizmet, müşteriye alıma en uygun olduğu bir zamanda sunulur.

Yine, işletmedeki geliştirme odaklı çalışan bir bölüm, müşterisinin neden satın almaktan vazgeçtiğini ya da aradığı mal veya hizmeti rakip firmalardan önce öğrenerek işletme adıyla piyasaya sürebilir.

Piyasadaki hedeflerine ulaşabilmek, onları daha iyi tanıyarak müşterileri ile olan ilişkilerini sağlamlaştırmak isteyen yeni veya eski her firma, CRM kullanmayı tercih edebilir. Müşteri İlişkileri Yönetimi’nin önemi, kısa sürede kalıcı sonuçlar almayı amaçlayan işletmeler için yeni nesil bir sistemdir.

İşletmenin en önemli varlıkları: Müşteri ve Tedarikçiler!

İş yaptığınız firmaların bilgilerini detaylı bir şekilde TORK’a girebilir, arama çubuğu ile onlara her yerden kolayca ulaşabilirsiniz. Dataları bir Excel tablosunda tutuyorsanız bunları toplu bir şekilde içeriye aktarabilirsiniz. Kayıtlar, iş süreçleri ile (teklif, sipariş, satınalma, tahsilat, proje) ilişkilendirileceğinden dolayı çalışmalarınızda size ciddi anlamda takip avantajı sağlayacaktır. “Müşteri Durum Paylaşım Linki” iş yaptığınız kişilere açık teklifleri, faturaları, çekleri ve bakiyeleri canlı olarak görüntüleme imkânı verir. Aynı alandan müşterilerinizin ödeme ve tahsilat sayfalarına da ulaşabilirsiniz.

TORK CRM ile fark yaratan bir işletme olmak ve dijitalleşmenin işinize sağlayacağı tüm faydaları hemen bugün deneyimlemek istiyorsanız buraya tıklayarak kayıt olmanız yeterli. Uygulamanın işinize sağlayacağı faydaları online ortamda bizim anlatmamızı isterseniz buraya tıklayarak randevu oluşturabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz.