CRM Nedir?

Nihan Yılmaz - İçerik Uzmanı
4 dakika
CRM Nedir?

CRM Nedir?

CRM, “Customer Relationship Managenent” ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı “Müşteri İlişkileri Yönetimi” anlamına gelir.

CRM Nedir? sorusunun en kestirme cevabı; müşteri ile işletme arasındaki ilişkileri ve işleri sıkı tutmak için sürdürülen faaliyetler bütünü şeklinde özetleyebiliriz. Ziyaret notları, teklif, sipariş, aktive ve görev yönetimi gibi işleri yürütülen faaliyetler bütününe örnek olarak verilebilir.

İşletmenin müşterilerine profesyonel yaklaşmasına altyapı sağlayan CRM programları, temelde müşteri ile olan ticari ilişkiyi maksimize etmeye odaklanır. Bu sebeple Pazarlama ve Satış departmanlarıda CRM programı kullanım oranı gitgide artmaktadır. 

  • Müşterinin borç/alacak bakiyesi ne durumda? Riskli bir durum var mı?
  • Ticari ilişkimiz olan bir müşteri ile işler neden durma noktasına geldi?
  • Müşteri, mevcut ürün veya hizmetlerimizin hangileri ile daha ilgili?
  • Hangi ürün veya hizmetin satışı ön plana çıktı? Kim daha çok sattı?

Yukarıda yer alan çok daha fazla sorunun cevabını CRM yazılımları kolaylıkla verebilir. Bu sayede işletme, veri odaklı bir çalışma kültürü sağlamada büyük oranda avantaj sağlar. Müşteri odaklı çalışan tüm firmaların kullanması gereken kritik yazılımlar arasında saydığımız CRM yazılımları; müşteri memnuniyeti, müşteri tutundurma faaliyetleri ve direkt olarakta satışa etki ettikleri için kullanımı ciddi derecede önem arz etmektedir.

CRM Yazılımı İşletmeye Ne Gibi Avantaj Sağlar?

CRM yazılımı, müşteri ilişkileri yönetimi için firmalara benzersiz faydalar sağlar. İyi bir CRM programı, satış ekiplerinin işini kolaylaştırdığı gibi firmanın stratejik hedefleri için de önemli rol oynar. CRM programlarının avantajları temel olarak şunlardır;

  • Müşteri Veri Tabanı: CRM, mevcut ve potansiyel müşteriler için etkin bir veri tabanıdır. Müşteri datalarının bir merkezde toplanmasını sağlar.
  • Veri Girişi Yönetimi: CRM programı, bütün verilerin otomize olarak sisteme kaydedilmesini sağlar. Müşteri mailleri, aramaları veya müşteri toplantılarını organize etmek için fazla zaman harcamaya gerek kalmaz.
  • Müşteri Kazanma: CRM, işlem geçmişine göre potansiyel müşterileri kazanmaya yardımcı olur. Bazı durumlarda “satış öncesi pazarlama” işlevi görür.
  • Müşteri Takibi: CRM programları, müşteri işlemlerini ve müşteri ilişkilerini takip etmenin en pratik yoludur. Ayrıca, zamanlama yaparak süreci verimli şekilde yönetmeye yardımcı olur.
  • Dinamizm: CRM yazılımları dinamiktir. Firmanın büyümesine pararlel olarak geliştirilebilir. Farklı ölçeklere hizmet edecek şekilde tasarlanmıştır.
  • Zaman Tasarrufu: CRM programları, veri girişi, mailleşme veya müşteri takibi gibi süreçlerde firmaya zaman kazandırır. Firmanın satış ve pazarlamaya odaklanmasını sağlar.

TORK CRM'in işletmenize sağlayacağı tüm avantajları sizde ilgili formu doldurarak hemen ücretsiz deneyebilirsiniz. Program, müşterilerinizin satış öncesi ve sonrası tüm iş süreçlerini uçtan uca yönetmenize imkan sağlar. Müşteriye verdiğiniz teklif, aldığınız sipariş, satış odaklı iş yönetimi sayesinde bütünleşik bir yapıda adım adım yönetilir.

Sağlıkla kalın!