Cari Hesap Takibi Nedir, Nasıl Yapılır? Neden Önemlidir?

Mertcan Kurt - İçerik Uzmanı
6 dakika
Cari Hesap Takibi Nedir, Nasıl Yapılır? Neden Önemlidir?

Cari hesap, müşteriler ve tedarikçiler arasındaki tüm işlemleri içeren bir hesaptır. Alacak ve borçları da içerir. Bu sebeple cari hesap takibi, hayati önemdedir. Cari hesap takibinin farklı yolları var. Peki, işletmeler için cari hesap takibinin önemi nedir? Cari hesap takip yöntemleri nelerdir?

Cari Hesap Nedir?

Cari hesap, işletmenin müşteri ve tedarikçiler arasında gerçekleştirdiği işlemlerin toplandığı bir hesap türüdür. Örneğin; müşteriye bir satış olduğunda alacak hesabında kayıt altına alınır. Tedarikçinden mal veya hizmet alındığında gider olarak kaydedilir. Bu işlemlerde alış ve satış faturası da oluşturulabilir.

Cari Hesap Takibi Nedir?

İşletmenin alacak ve borçlarının periyodik olarak takibi, cari hesap takibi konusudur. Cari hesap takibi, işletme sahibi ya da yetkili bir personel tarafından takip edilir. İşletmenin resmi muhasebecisi de takip yapabilir. Muhasebecinin temel görevi, yasal yükümlülükleri yerine getirmektir. Bu sebeple cari hesap takibi, işletmenin alacak ve borçlarının yönetimi açısından önemli bir muhasebe işlemidir.

Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?

Cari hesap takibinin farklı yolları vardır. Cari hesap defteri, Excel tabloları ya da muhasebe programlarında cari hesap takibi yapılabilir. Buradaki temel konu, alacakların ve borçlarını eksiksiz şekilde takip edilmesidir. Ancak cari hesap takibi, zorunlu resmi evrak tutmak değildir. Bu evraklar sadece işletmenin geçmiş işlemleri hakkında bilgi verir. Ancak efektif bir cari hesap takibi, hem güncel durumu hem de geçmiş işlemleri yönetmektir. Cari hesap defteri, Excel tabloları ve muhasebe programlarından cari hesap takibi zorlu bir süreçlerdir.

  • Cari Hesap Defteri: Defterde işlemler üç bölümde kayıt altına alınır. İlk bölümde müşterilerden alacaklar, ikinci bölümde satıcılara olan borçlar ve son bölümde diğer borç ve alacaklar kaydedilir. Defterlerde rapor almak da oldukça zordur.
  • Excel Tabloları: Bu tablolarda müşteri ve tedarikçi için ayrı cari hesap kartları düzenlenir. Bu kartlarda cari hesap tipi, unvan, takip numarası, alacak ve borç bakiyeleri gibi bilgiler yer alır. Kartların her işlem için güncellemesi gerekir. İnsan hatalarına açık bir yöntemdir. Hatalara karşı çok hassas olunmalıdır.
  • Genel Muhasebe Programları: Bu programlar için uzman bir muhasebeci personel bulundurmak gerekir. Küçük işletmelerin için maliyetli bir süreçtir. Karmaşık yapısı sebebiyle cari hesap takibi muhasebe uzmanları tarafından yapılabilir.
  • Online Ön Muhasebe Programları: Yeni nesil cari hesap takibi sistemleri online ön muhasebe programları ve iş yazılımlarında rahatlıkla bulunabilmektedir. Bu programlar mevzuata uygun olarak mekandan bağımsız cari hesap takibi sağlarlar. Geleneksel muhasebe yöntemlerine alternatif ön muhasebe ve finans takibi yapılır. Her yerden ve her zaman şirket yöneticilerinin kontrolüne açıktır.

Yeni nesil İş Takibi ve CRM programı TORK ile ürün, müşteri ve tedarikçilerinizi Excel ortamında sisteme anında aktarabilir, cari hesaplarınız özelinde faturalar, çekler, borçlandırma/alacaklandırma, ödeme tahsilat fişleri ve kasa banka hareketleri işlemlerinizi yapmaya hemen başlayabilirsiniz. Ayrıca tek linkle karşı tarafla e-mutabakat yapabilirsiniz. TORK, finansal işlemlerle birlikte müşteri veya tedarikçi özelinde satış süreçlerini, teklif ve fırsatları, satınalmaları ve siparişe dair bir çok özelliği de beraberinde sunan bir iş yazılımıdır.

Sağlıkla kalın!